Skip to content

Hart voor Wassenaar en democratie in ons dorp

6 februari 20143 minute read

Wassenaar – Hart voor Wassenaar wil dat mensen in Wassenaar meer recht hebben te beslissen over belangrijke onderwerpen. Onlangs heeft de gemeenteraad, onder aanvoering van de VVD, weer eens de mogelijkheid van een referendum afgewezen. We mogen niet meebeslissen. Eens in de vier jaar mag je naar de stembus, maar voor de rest moet je je er niet mee bemoeien.

Waarom is het toch dat landelijke partijen zo tegen lokale democratie zijn? En dat terwijl al tientallen jaren bij lokale verkiezingen 25% van de kiezers op lokale partijen stemmen. Of misschien wel daarom. Een veelgehoorde mening bij de landelijke politiek is de volgende: lokale afdelingen van de grote partijen moeten zich inspannen om landelijke en provinciale politieke beslissingen uit te voeren. Stel je voor: In Den Haag vinden ze dat er een weg gelegd moet worden, en onze eigen partij in Wassenaar is daar tegen…. Even bellen! En die vervelende lokale partijen: die helpen niet mee met het uitvoeren van ons beleid. Lastig!

Maar er zijn onderwerpen die zo belangrijk zijn voor de Wassenaarders, dat je er voor moet zorgen dat de Wassenaarder meebeslist. Dat kan. En het kan ook heel praktisch. Waarbij misbruik vrijwel onmogelijk is. Als over een belangrijk onderwerp beslist gaat worden, dan zou je, wanneer 250 Wassenaarders dat vinden, een referendum moeten organiseren. De uitkomst is dan een beslissing voor de raad. Dus niet over zo maar iets, maar wanneer een grote groep beslissen. Alleen al de mogelijkheid van een referendum maakt dat de raadsleden zich meer zullen aantrekken van wat de Wassenaarders er van vinden. En dat is in ieder geval winst voor Wassenaar. Wij zullen er voor zorgen dat er iets gaat veranderen. Geen loze beloftes, maar keiharde daden. Met u en voor u!

Even iets heel anders, maar wel iets dat met democratie te maken heeft. We horen wel eens: wat hebben we veel partijen in Wassenaar. Nog meer versplintering. Maar die nieuwe partijen zijn er niet zo maar. Terecht zijn ze een reactie op wat de “elite” die er nu zit de afgelopen jaren heeft gepresteerd. Maar het echt mooie er van is, dat vanaf 19 maart er niet 1 of 2 partijen meer zullen zijn die samen een meerderheid hebben. En het in de achterkamer kunnen regelen. Van af nu zullen de discussies in de raadszaal, in het openbaar, gaan plaatsvinden. En kunnen er minder spelletjes worden gespeeld. En dat is in ieder geval al winst voor Wassenaar.

Stem daarom Hart voor Wassenaar.

Bestuur Hart voor Wassenaar.

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top