Skip to content

Hart voor Wassenaar en verkeer

11 februari 20143 minute read

Wassenaar – Op zondag zijn we naar de Zonneveldweg geweest en hebben daar met een aantal bewoners gesproken over de verkeerssituatie. Het is een moeilijke situatie. Maar wat heel erg steekt is dat de bewoners vinden dat heel slecht naar ze geluisterd wordt.

En wat hun ook heel erg dwars zit is dat het soms verschrikkelijk veel tijd kost, en enorm omgereden moet worden, om vanuit hun buurt ergens anders in Wassenaar te kunnen komen. Vooral wanneer het druk is doordat Duinrell weer iets heeft of wanneer het mooi strandweer is. Dan is de overlast bijna ondraaglijk. En ze moeten ook al het verkeer maar verdragen dat door de sportverenigingen die daar zijn gevestigd wordt veroorzaakt. Daar moet door onze gemeenteraad meer aandacht aan worden gegeven. Die is er niet alleen voor “zuid”. Hier zijn oplossingen nodig!!

Het is verschrikkelijk belangrijk dat we ons realiseren dat er zo maar beslissingen worden genomen, die op termijn het verkeersprobleem onoplosbaar maken. Er komt alleen maar meer verkeer door Wassenaar, en de wegen worden niet groter, breder of meer.

Neem nou de groei die Duinrell wil realiseren, van 1,1 miljoen bezoekers per jaar naar 1,6 miljoen bezoekers per jaar. En allemaal moeten ze door Wassenaar. Meer dan 40% toename van het aantal auto’s. 250.000 autobewegingen per jaar meer. En dat al over 5 jaar. Gedurende 25 weekenden krijgen we 10.000 auto’s meer te verwerken over de van Zuylen, de Katwijkseweg en de Storm. Dat kan niet. En dan heb ik nog niet eens over de Tina-dagen. En als 4500 woningen over 6-7 jaar gebouwd zijn op Valkenburg, hoe rijden de 7000 auto’s die daar bij horen dan wel. Een deel zal op weg naar scholen, creches, winkels, sportverenigingen of werk door Wassenaar heen komen. Het wordt alleen maar (veel) drukker. En dan denk ik nog maar niet aan de verdere bebouwing die de provincie voor ogen staat. Willen we dat Duindigt bebouwd gaat worden? Willen we dat tussen Wassenaar en Voorschoten gebouwd gaat worden?

Als we onderdeel worden van een grote randstedelijke gemeente hebben we daar geen invloed meer op. De beslissingen worden dan ergens in Leidschendam/Voorburg genomen. En die zien vooral het vrije groen van Wassenaar liggen. Daarnaast moeten we voor onszelf heel goed vaststellen wat we op de langere termijn met Wassenaar willen. Moeten hier de activiteiten toenemen waardoor we nog meer verkeer te verwerken krijgen?

Hart voor Wassenaar is duidelijk. We moeten een eigen bestuur hebben om over dit soort belangrijke zaken te beslissen. Dus geen fusie. En als we dan zelf beslissen, dan zal Hart voor Wassenaar er alles aan doen om verdere verkeerstoename te voorkomen. En zelfs het verkeer te verminderen.

Stem op Hart voor Wassenaar.

Henri Hendrickx,
Lijsttrekker Hart voor Wassenaar. Met een beetje lef.

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top