Ga naar hoofdinhoud

Uitwisseling Hald Ege Skole (Viborg, DK) met Adelbert College Wassenaar

11 februari 20143 minute read

Wassenaar – Bij het Adelbert College wapperde vorige week de Deense vlag. In het kader van internationalisering waren een vijftigtal leerlingen te gast uit het Deense Viborg. Samen met hun docenten namen zij deel aan een uitwisselingsweek waarbij de voertaal Engels was en waarbij 48 Adelberters uit de derde klas waren betrokken. Het Adelbert College biedt leerlingen uit alle afdelingen (VMBO-t, HAVO, VWO en Gymnasium) de mogelijkheid zich aan te melden voor deze uitwisseling.

Amsterdam
Docenten van de talensecties Engels en Duits hebben gezorgd voor een afwisselend leerzaam project waarin aandacht wordt geschonken aan het Nederlands erfgoed op het gebied van geschiedenis, kunst en cultuur. Twee dagen werden doorgebracht in Amsterdam, waar in deelgroepen werd gewerkt bij bezoek aan het Rijksmuseum, het Anne Frank huis, het Koninklijk Paleis op de Dam en de Jordaan.

Duitse taal
Woensdagochtend bezochten zo’n 25 leerlingen de Deutsche Internationale Schule in Den Haag. De Nederlandse en Deense leerlingen werden middels een vragenspel in contact gebracht met Duitse leerlingen om zo hun spreekvaardigheid in de Duitse taal in praktijk te brengen. Aansluitend bracht een stadswandeling in Den Haag de groep langs het Binnenhof en werd de Gevangenpoort bezocht met een rondleiding wederom in het Duits. Deze Duitse module binnen de Engelstalige uitwisseling werd dit jaar voor het eerst geïntroduceerd.

Teambuilding
Door docenten van de sectie LO werd een flitsende sportmiddag georganiseerd waarbij de Nederlandse leerlingen zelf in de Engelse taal hun Deense maatjes de spelregels van de verschillende activiteiten moesten uitleggen. Alle teams waren gemengd zodat het accent kon worden gelegd op teambuilding en samenwerking. Donderdag stond in het teken om de mooie omgeving van Wassenaar te ervaren middels een ‘hike’ door het Panbos met aansluitend het eten van heerlijke pannenkoeken.

Creativiteit
De creatieve vaardigheden werden geactiveerd door een schilderopdracht. Er werden werken van Nederlandse Meesters gereproduceerd om later te exposeren tijdens de feestavond voor leerlingen en ouders. De leerlingen brachten veelal zelfbereide hartige en zoete snacks mee. In het theater van de school maakte cabaretier Jasper Smit met zijn programma “Fake Your Way Into Dutch” heel veel lachspieren los. Veel humor ook tijdens de landenquiz waarbij Denen en Nederlanders ten strijde trokken tegen elkaar onder leiding van twee zeer excentriek uitgedoste docenten Raul Sanchez en Tom Spaapen. Bij de afsluiting sprak coördinator voor internationalisering Jacques Quadvlieg, lovende woorden aan het adres van alle medewerkers. In het bijzonder aan collega Eefke Groot die met haar team voor een geweldig afwisselend leerzaam programma heeft gezorgd. Het tegenbezoek aan Viborg zal plaatsvinden van 6 tot en met 11 april.

Tags

AdelbertWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top