Ga naar hoofdinhoud

Opening Martini Racing door Gijs van Lennep

15 februari 201458 second read

Wassenaar – De tentoonstelling is geopend met de onthulling van de Porsche RSR Turbo uit 1974. Porsche bouwde voor het seizoen van 1974 drie RSR turbo’s, waarvan deze, de R13, zonder twijfel de meest succesvolle was. Met fabriekscoureurs Gijs Van Lennep en Herb Mueller achter het stuur, reed de R13 iedere race uit.

Tijdens de Le Mans race, moest deze ‘GT’ Porsche meedoen in de klasse voor prototypes, zoals de speciaal voor racedoeleinden gebouwde Alfa Romeo T33 en Matra 670. De Porsche reed in de tweede positie achter een Matra, toen de vijfde versnelling het begaf. Een uur later kreeg ook de Matra problemen met de versnellingsbak. De door Porsche ontwikkelde versnellingsbak in de Matra werd ironisch genoeg door Porsche gerepareerd. Toen de auto weer in de race kwam reed de Porsche in dezelfde ronde en bleef op de tweede plaats tot aan de finish. Zonder problemen met de versnelling was de Porsche waarschijnlijk overall winnaar geworden.

Gedurende het seizoen van 1974 werd de Porsche RSR verder getest en verbeterd, wat uiteindelijk leidde tot de introductie van de 935 in 1976.Tot op de dag van vandaag is de R13 uiterlijk niet gerestaureerd en heeft nog steeds dezelfde Martini Racing uitrusting.

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top