Skip to content

Vijf organisaties bieden voor 2014 weer een heel excursieprogramma aan

18 februari 20143 minute read

Wassenaar – Ook voor 2014 hebben IVN regio Leiden, de Agrarische Natuurvereniging Santvoorde, de Algemene Vereniging voor Natuurbescherming voor ‘s Gravenhage en omstreken, de Stichting Horst en Weide en Staatsbosbeheer weer een excursieprogramma in elkaar gezet met tenminste 13 excursies onder deskundige begeleiding in de polders en landgoederen tussen Den Haag en Leiden.

Met dit excursieprogramma willen IVN, Santvoorde, AVN, Horst en Weide en Staatsbosbeheer omwonenden bekend maken met de waarden van dit gebied en zo het gebied ook bemind maken bij omwonenden. Ze willen op deze manier ook een constructieve bijdrage leveren aan de realisering van het Landschapsontwikkelingsplan Duin, Horst en Weide van de gemeenten Wassenaar, Voorschoten en Leidschendam-Voorburg. Hiermee helpen de vijf organisaties het gebied te ontsluiten zonder de waarden ervan aan te tasten. In vorige jaren was het excursieprogramma een groot succes; in 2012 en 2013 hebben alles bij elkaar honderden mensen aan de excursies meegedaan.

Ook dit jaar zal tijdens de excursies telkens aandacht worden besteed aan planten en dieren, aan het landschap en de ontstaansgeschiedenis en de cultuurhistorie van het gebied.

De excursies (en eventuele wijzigingen in het programma) zullen worden aangekondigd op de websites van de IVN regio Leiden (www.ivn.nl/leiden), Santvoorde (www.anv-santvoorde.nl), de AVN (www.avn.nl), de Stichting Horst en Weide (www.horstenweide.org) en Staatsbosbeheer (www.staatsbosbeheer.nl).

Belangstellenden kunnen zich opgeven voor één of meer excursies door een e-mail te sturen naar: ivnleiden@hotmail.com. Dan krijgen ze bericht of ze kunnen deelnemen aan de excursie of dat de excursie intussen is volgeboekt.

Samengevat ziet het excursieprogramma voor 2014 er als volgt uit:
• 26 januari: Lange struintocht door De Horsten + boerderijbezoek (11.00 – 15.00 u.),
• 22 februari: Avond-urentocht in de Duivenvoordse-Veenzijdse polder (18.00 – 20.00 u.),
• 9 maart: Vogelexcursie in de Duivenvoordse-Veenzijdse polder (10.00 – 12.30 u.),
• 13 april: Vogelzangexcursie in Santhorst (07.00 – 10.00 u.),
• 24 mei: Historie- en natuurexcursie in het Achterbos (11.00 – 13.00 u.),
• 15 juni: Struintocht door De Horsten (11.00 – 15.00 u.),
• 23 juli: Avond-struintocht door het bos en het grasland in de Duivenvoordse-Veenzijdse polder (zonsondergang, schemering en vleermuizen: 19.30 – 21.30 u.),
• 24 augustus: Landschapsontwikkeling Duivenvoordse-Veenzijdse polder (10.00 – 12.00 u.),
• 14 september: Excursie Landgoed Duivenvoorde (10.00 – 12.00 u.),
• 5 oktober: Paddenstoelenexcursie (en determineerworkshop?) in het Achterbos (11.00 – 13.00 u.),
• 25 oktober: Nacht van de nacht (van 25 op 26 oktober),
• 1 november: Natuurwerkdag (aanvang 10.00 u.),
• 14 december: Vogels in de Papenwegse en Zuidwijkse polder (10.00 – 13.00 u.).

• halverwege 2014: mogelijk ook een kano-excursie in de Papenwegse en de Zuidwijkse polder (nader bericht volgt t.z.t.).

Het vrijwilligerswerk in het hakhoutbeheer van Staatsbosbeheer zal ook in 2014 weer worden voortgezet. Geïnteresseerden kunnen zich opgeven bij Jenny van Leeuwen van Staatsbosbeheer (J.leeuwen@staatsbosbeheer.nl) of bij Ed de Meijer (eddemeijer@casema.nl).

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top