Ga naar hoofdinhoud

Veiligheidsminister Opstelten prijst buurtinitiatief Horst en Duin

19 februari 20142 minute read

Wassenaar – In 2012 werd een deel van Wassenaar opgeschrikt door een inbraakgolf. De bewoners van een van de getroffen wijken, Horst en Duin, besloten zelf verantwoordelijkheid te nemen voor de veiligheid in hun wijk. Veiligheidsminister Opstelten prees tijdens een werkbezoek vorige week op initiatief van de VVD Wassenaar het goede werk van de leden van de buurtvereniging.

Vanuit buurtvereniging Horst en Duin werd in eerste instantie een buurtwacht opgericht en buurtbewoners opgeroepen zich aan te sluiten bij de Whatsapp groep om elkaar snel te kunnen informeren bij verdachte gebeurtenissen. Verder werken beveiligingsdienst, inwoners, politie en gemeente nu veel beter samen. Door deze goede samenwerking, betrokkenheid van inwoners, uitwisseling van informatie en inzet van moderne middelen is het veiligheidsgevoel versterkt.

Tegengaan inbraken topprioriteit
De vertegenwoordigers van de buurtvereniging Horst en Duin lieten de minister, VVD lijsttrekker Anouk van Eekelen, een aantal kandidaat raadsleden en wethouder Leendert de Lange zien hoeveel werk zij hebben verzet. Helaas moesten de inwoners concluderen dat uit de cijfers een vermindering van het aantal inbraken nog niet kan worden aangetoond. Het risico in gemeente Wassenaar ligt nog steeds hoger dan in omringende gemeenten. De VVD is van mening dat dit in Wassenaar verbeterd moet en kan worden. De aanpak van inbraken en het vergroten van de pakkans is een topprioriteit voor de VVD.

Er zijn verschillende ideeën die kunnen helpen om de veiligheid in de wijk nog verder te vergroten. De buurtbewoners denken hierbij aan kentekenherkenningscamera’s en verbeterde uitwisseling van informatie tussen politie, beveiligingsdiensten en bewoners. Minister Opstelten heeft zichzelf tot doel gesteld om het aantal inbraken met minstens 30% te laten afnemen. Om dit te bereiken is hij in overleg met de politie, openbaar ministerie, bestuur en andere partijen om de komende jaren de aanpak van woninginbraak te verbeteren. Minister Opstelten prees het goede werk van de leden van de buurtvereniging en zei: “deze samenwerking is een heel goed voorbeeld van hoe inwoners met autoriteiten gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen voor veiligheid. “De minister heeft toegezegd om te kijken of in overleg met politie en gemeente een proef met kentekenherkenningscamera’s in Wassenaar mogelijk kan worden gemaakt.

Tags

VVDWassenaar
Back To Top