Ga naar hoofdinhoud

Voorlopig laatste voorjaarscursus van het Nut op 28 februari weer van start!

20 februari 20143 minute read

Wassenaar – De succesvolle cursus ‘Architectuur van Wassenaar’ die het NUT jaarlijks in samenwerking met de Historische Vereniging Oud Wassenaer organiseert, gaat 28 februari weer van start in de Wassenaarse bibliotheek aan de Langstraat. De docenten zijn: Robert van Lit (conservator Haags Historisch Museum en Museum de Gevangenpoort), Marina Laméris (kunsthistorica, bureau TasT, projecten voor tastbaar erfgoed, monumentenadvies, fotografie en grafisch ontwerpen), Marcel Teunissen (freelance architectuurhistoricus) en Carla Scheffer (kunsthistorica).

In de eerste les spreekt Robert van Lit over de archeologische vindplaatsen in Wassenaar en de ontwikkeling van het dorp in de Middeleeuwen. Hij behandelt in vogelvlucht de vele vondsten die in Wassenaar zijn gedaan en die stammen uit de prehistorie en later. Een punt van aandacht is het Bronstijdgraf, een uiterst belangrijke groepsbegraving uit ca. 1700 voor Christus in het Weteringpark. Belangrijk is verder de vraag waar de machtige adellijke familie Van Wassenaer zich vestigde. We komen dan terecht op het Burchtplein waar ooit het stamslot van de Van Wassenaers stond.

Net buiten de Wassenaarse dorpskern ligt de huidige wijk Burchtplein. Marina Laméris behandelt in de tweede les de architectuur van dit gebied, die typisch is voor Wassenaar, net als de architecten die er bouwden. De wijk, grotendeels tussen de twee wereldoorlogen tot stand gekomen, heeft zowel stedenbouwkundig als architectonisch veel te bieden, zoals een kerk, twee scholen en twee bejaardentehuizen. De ontwikkeling van de wijk en de kenmerkende materialen en detaillering komen uitvoerig aan bod.

In de derde en vierde les spreken Marcel Teunissen en Carla Scheffer over de architecten die in Wassenaar actief waren. We zien in ons dorp een grote variatie in woonhuisarchitectuur. In de cursus van 2013 is het bouwen in de trant van de Nieuwe Haagse School besproken aan de hand van een reeks toonaangevende villa’s. Deze gematigd moderne bouwstijl is echter maar ten dele representatief voor de Wassenaarse woonhuisarchitectuur van het begin van de 20e eeuw. Ook andere vernieuwende, alsmede behoudende bouwstijlen zijn evenzeer bepalend voor het gevelbeeld van de nieuwe buurten. De docenten zullen dit met mooie voorbeelden illustreren.

Ter afsluiting van de cursus wordt een excursie georganiseerd naar het Burchtplein en de directe omgeving, waar de docenten u bij enkele fraaie bouwvoorbeelden inzicht geven in bouwvolumes, detaillering en specifieke stijlelementen.

Cursusdata: 28 februari, 7 maart, 14 maart, 21 maart, 28 maart 2014.
Kosten: € 70,- voor hele cursus of € 20,- per losse les.
Voor verdere informatie en deelname: zie inschrijfbiljet in het NUT-programmaboekje (aanwezig in de Wassenaarse bibliotheek) of schrijf snel in via de website www.nutwassenaar.nl.

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top