Skip to content

Het ouderenbeleid van WatWassenaarWil

21 februari 20142 minute read

Wassenaar – Zelfstandige ouderen die in Wassenaar veilig en prettig wonen. Alleen hulp als het nodig is. Naar aanleiding van het ouderen forum van dinsdag 11 februari jl. licht WWW hun ouderenbeleid toe. Zoals de lijsttrekker, Bart Boon, zijn betoog begon:” Je bent zo oud als je je voelt!” De een voelt zich oud met zestig en de ander voelt zich met negentig nog niet oud.

Dat de Wassenaarse bevolking vergrijst is een feit. Daar zal de politiek dan ook op in moeten spelen. Maatregelen zijn nodig op gebied van wonen, zorg en voorzieningen. Door de beslissing van de landelijke politiek krijgt de gemeente vanaf 2015 minder geld van het Rijk. WWW zal zich inzetten om kortingen voor de betreffende groepen en ook zeker voor de ouderen, op een goede manier in te passen. Wel zullen zaken efficiënter geregeld moeten worden, maar de menselijke maat is en blijft belangrijk.

Zelfstandig wonen.
Ouderen zullen in de toekomst, zo lang mogelijk zelfstandig blijven en zullen ook deel moeten kunnen nemen aan de maatschappij. Daarvoor is o.a. passende huisvesting nodig. WWW zal zich inzetten voor de bouw van levensloopbestendige woningen of aanpassingen aan woning om zo lang mogelijk in de eigen vertrouwde omgeving te kunnen blijven wonen. Om actief te blijven is een veilige en toegankelijke omgeving nodig. Dit betekent dat er aandacht moet worden besteed aan goede trottoirs en fietsroutes, bereikbaarheid van winkels, de toegang tot gebouwen en voldoende straatverlichting.

Zorg dicht bij huis.
Voor hen die zorg nodig hebben wil WWW aanbod van de zorg dicht bij huis. Dit betekent het WMO-loket behouden, goed georganiseerde vrijwilligerscentrale en doelgroepenvervoer. Samen met de SWOW kunnen zij deskundig op de vraag van ouderen ingaan. De zorgaanbieders zoals Florence en SWZ kunnen bijdragen aan goede wijkgerichte zorg. De mantelzorgers en vrijwilligers spelen in het ouderenbeleid een cruciale rol. Voor overbelasting van deze groepen zal gewaakt moet worden. Tenslotte is het de gemeente die de regie in handen houdt en de verschillende organisaties goed faciliteert, zodat het voor de ouderen in Wassenaar goed en veilig wonen is.

Wij willen daar ú graag onze bijdrage aan leveren.

WatWassenaarWil

Tags

WassenaarWWW
Gerelateerde artikelen
Back To Top