Skip to content

Schaaksimultaanspeler Kleijn scoort 95%

24 februari 20142 minute read

Wassenaar – De schaakvereniging SV Wassenaar organiseerde in het Deijlercentrum een schaaksimultaanseance van oud-lid en internationaal meester Christov Kleijn.

Op zijn achtste jaar werd Christov lid van de jeugdschaakvereniging B.Fischer, en al snel gaf hij blijk van een groot inzicht en talent. Hij werd van 2001 t/m 2010 elf keer individueel Nederlands jeugdkampioen, won twee keer met Bobby Fischer het prestigieuze NK voor teams t/m 20 jaar, en speelde in diverse Europese jeugdkampioenschappen.

Inmiddels is Christov 22 jaar oud, studeert econometrie in Amsterdam, en is internationaal meester. Zijn rating schommelt tussen 2400 en 2450. Hij versloeg in toernooien diverse Nederlandse en buitenlandse grootmeesters. Op de website (www.schaakvereniging-wassenaar.nl) is een fraaie overwinning te zien op zesvoudig Nederlands kampioen Loek van Wely.

De simultaanseance telde 22 deelnemers, onder wie acht jeugdspelers tussen de 8 en 16 jaar. Er werd keurig op tijd om zeven uur begonnen, zodat het niet te laat kon worden. Nieuw lid Tomás Fehér vloog in een openingsvalletje in het aangenomen damegambiet, maar hield het uiteindelijk toch langer vol dan de jeugdspelers. Bas van der Lee en Sébastien Chahoud werden als laatste jeugdspelers mat gezet.

Eén voor één moesten ook de senioren eraan geloven. Meester Christov leek les te geven aan zijn ex-clubgenoten, en strafte met veel killersinstinct elk foutje genadeloos af. Danny Lim en Gerard Meijer waren de besten der tweedeteamspelers. De (evt. ex-) clubkampioenen Timo Bottema, Michaël Claushuis en Eric van der Marel hielden het het langste vol. Van der Marel, was ontsnapt aan een omsingeling van zijn paard, won een pion, ruilde de lopers, en Christov’s pogingen om tot aanval te komen werden gepareerd middels een aftrekschaak, dat een dame tegen een paard en daarmee de overwinning opleverde. Bottema en Claushuis bereikten een slechter eindspel en moesten de koning omleggen. Met 21 uit 22 ofwel 95% boekte Christov Kleijn een prima resultaat. Na afloop besprak Christov diverse partijen met zijn tegenstanders.

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top