Wassenaar – Een dorp vol knappe koppen kun je niet van bovenaf besturen. Daar moet je tussen gaan staan en luisteren. En in plaats van over elkaar heen vallen met verkiezingsonderwerpen waarvan je denkt dat die stemmers trekken, het echte gesprek aan gaan. Dus goede vragen stellen en waarnemen.
Ook ons politiek systeem, uit een oudheid waar nog geen “nieuwe media” bestonden en “het volk” zich gedeisd diende te houden, moet vernieuwd worden. De tijd van regenten is voorbij, net als de traditionele partijen en hun opvattingen. De burger en de politicus, ze zijn elkaar kwijt geraakt. En dat is jammer en schadelijk. Tegelijk ook de uitdaging om de verbinding te herstellen. Niet volgens ouderwets denken, maar vanuit heden ten daags handelen.
Ons dorp is van ons Wassenaarders en vanuit die basis moet ons dorp bestuurd worden. Echt door ons en niet volgens vooraf bepaalde partijprogramma’s. Hoe willen wij over 15 jaar ons dorp ervaren? Wat creëren wij nu voor onze kinderen?
Om te weten of plannen succes hebben, kun je duur onderzoek doen, projectprogramma’s schrijven, lang discussiëren over twee parkeerplekken meer of minder. Geen flauwekul natuurlijk, maar het is niet de essentie: Wat wij nodig hebben is goed bestuur, overzicht en verbondenheid.
Vanuit die verbondenheid zien wij de decentralisatie van de zorg op onze gemeente afkomen. Minder geld, meer taken. We kunnen heel stoer doen en zeggen dat we dat onder controle hebben. Terwijl onze regering er zelf mee worstelt, zouden wij het al weten?
Wat wij wel weten is dat een goede organisatie en bundeling van krachten van álle vrijwilligersorganisaties, alle zorginstellingen, kerken en buurtverenigingen in ons dorp het verschil gaan maken. En het gemeentebestuur is wat mij betreft verantwoordelijk voor deze coördinatie. Ik ken één partij die die verantwoordelijkheid neemt.
Een nieuwe partij die gemakkelijk in de alom bekende valkuil kan stappen: “wij weten wel wat nodig is…” En omdat wij die valkuil willen vermijden, organiseren wij in alle raadsperioden, naast alle reguliere vergadermomenten, ook “Het gesprek”: een reeks bijeenkomsten die wij met u afspreken. Niet vlak voor de verkiezingen, maar juist voor de jaren erna. Laagdrempelig en dichtbij. Omdat we de dialoog willen, met u.
Mark de Bruijn
www.passievoorwassenaar.nl