Skip to content

Wassenaar een uitstekende gemeente voor kinderen en jongeren

25 februari 20144 minute read

Wassenaar – Het leven speelde zich voor mij vroeger af buitenshuis, in de laantjes, op straat etc. Spelen op straat betekende tollen, knikkeren, touwtje springen, verstoppertje en niet vergeten cowboytje spelen. De straat was van ons. Je kwam binnen als de lantaarns branden. Later sloot je je aan bij de verschillende clubs met een eigen clubgebouw.

Die tijd ligt ver achter ons. Alles is veranderd, andere mensen, andere mentaliteit maar jeugd blijft er altijd. De zorg voor de jeugd is anders meer complexer dat brengt de maatschappij met zich mee. Wij ouderen moeten leren omgaan met de jeugd en hun de weg wijzen hoe het wel anders kan en moet, althans zo denk ik, Peter Knijnenburg, er over. Hart voor Wassenaar is daar ook heel duidelijk in. Aan Stephanie Boon, ons jongste toekomstige raadslid (18 jaar), heb ik gevraagd om daarover iets te zeggen.

‘We hebben hier in Wassenaar sinds juni 2013 een jeugdcentrum gelegen in de wijk Oost-dorp. Dit centrum is bedoeld voor jongeren om hun vrije tijd binnen door te brengen en naar hun eigen muziek te luisteren zonder dat er iemand last van heeft. Het probleem doet zich voor dat de jongeren hier niet naar toe gaan. Zij hebben nog steeds geen plek waar ze zich thuis voelen en waar zij bijvoorbeeld op zaterdagavond naar toe kunnen gaan. Het gevolg is dat de jongeren buiten op straat terecht komen.

Het probleem van de buitenhangende jongeren begon toen in januari 2013 de plaatselijke jeugdkroeg zijn deuren sloot. Vlak daarna moest ook de goedkope sport- en boksschool weg. Een gewoon sportschoolabonnement is vaak te duur. Toen in juni 2013 het jeugdcentrum zijn deuren opende, trok dit niet veel jeugd. De meeste jongeren zijn er wel eens binnen geweest, maar een nieuwe hangplek werd het niet.

Ik denk dat het heel belangrijk is voor een dorp dat er een plek is waar de jeugd altijd naar toe kan zonder dat omwonenden er last van hebben. Vooral omdat de jongeren hun muziek mee naar buiten nemen stoort dat veel mensen in hun rustige avonden thuis. Vaak zitten de jongeren op bankjes of hangen ze rond kinderspeeltoestellen. De reden dat de jongeren zoveel buiten zitten is dat ze zoveel mogelijk tijd met vrienden willen doorbrengen en zo min mogelijk thuis bij hun ouders.

Maar waarom gaat de jeugd niet naar het jeugdcentrum?
Ik denk zelf dat het komt doordat er te weinig publiciteit is geweest rondom de opening van het centrum. Veel jongeren weten ook niet wat ze daar kunnen en mogen doen. Het zou er ook aan kunnen liggen dat de sociaal medewerkers allemaal van buiten Wassenaar komen en zich misschien minder goed kunnen inleven in wat de jeugd van hier wil. Er worden bijvoorbeeld vaker hardcore feestjes georganiseerd. De groep die hier van houdt en er dus naar toe gaat is vrij klein. Er wordt gekeken naar mogelijkheden om samen met de jeugd en de sociaalwerkers feestjes en andere activiteiten te organiseren. Onze wijkagent doet erg zijn best om de jeugd te leren kennen, zodat het ook makkelijker wordt om ze aan te spreken op buitensporig gedrag. Regelmatig een vergadering met de jeugd is heel erg goed. Dan komt er ook meer duidelijkheid over wat de jongeren wel willen. Hart voor Wassenaar is gelijk de juiste partij voor mij, omdat ze echt luisteren naar wat ik inbracht. Zij vinden dat schoolverlaters, hangjongeren etc. die in een onwenselijke situatie terecht zijn gekomen moet helpen maar ook moet kunnen aanspreken. Een belangrijk onderwerp voor mij is natuurlijk jongerenbeleid en mogelijkheden voor de jeugd. Ik hoop dat ik ook echt iets kan beteken voor de inwoners van Wassenaar. Ik ga in ieder geval mijn uiterste best doen om naar iedereen te luisteren. Hart voor Wassenaar sluit daar 100% bij aan. Ik kijk al uit naar de verkiezingen’. Bedankt Stephanie.

Peter Knijnenburg met hart voor Wassenaar

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top