Ga naar hoofdinhoud

Wassenaarders nemen Eerste Kamer over

25 februari 20142 minute read

Wassenaar – Op uitnodiging van VVD Eerste Kamerlid en dorpsgenoot Jan Anthonie Bruijn bezochten 25 Wassenaarders op donderdag 20 februari de Eerste Kamer.

Tijdens een uitgebreide rondleiding kreeg men alle hoeken van het gebouw te zien en veel verhalen uit de geschiedenis te horen. Van waarom Koning Willem II in de vergaderzaal hangt tot waarom het grootste deel van de portretten in de Gravenkamer fictief zijn. Men zag o.a. de commissie- en fractie kamers, het voormalig slaapvertrek wat nu ministerskamer is en de peukenkast waar sigaren bewaard werden tijdens vergaderingen.

In de vergaderzaal van de Eerste Kamer, met de schitterende plafondschildering mocht men plaatsnemen in de bankjes van de senatoren. Daar gaf Jan Anthonie Bruijn, sinds 2012 Eerste Kamerlid voor de VVD en woordvoerder onderwijs, uitleg over hoe de Eerste Kamer nu echt werkt. Aan de hand van een fictieve casus maakte hij inzichtelijk hoe je invloed kunt uitoefenen, hoe wetgeving nu echt tot stand komt en wie welke verantwoordelijkheid en bevoegdheden heeft. Voor de aanwezige kinderen was het interessant te horen hoe de motie van Jan Anthonie Bruijn ervoor gezorgd heeft dat de CITO toets voortaan zo vroeg mogelijk vanaf april wordt afgenomen zodat de uitslag nog op tijd is om een rol te spelen bij de school selectie. Hierna kreeg iedereen de kans vragen te stellen.

De VVD afdeling Wassenaar dankt Jan Anthonie hartelijk voor de gastvrijheid en bijzonder inkijkje in de senaat.

Tags

VVDWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top