Ga naar hoofdinhoud

230 paddenrapers van de Dierenbescherming startklaar voor de paddentrek

27 februari 20142 minute read

Wassenaar – Het voorjaar zit in de lucht en de paddentrek is weer begonnen! De in gele hesjes gestoken vrijwilligers van de Dierenbescherming zijn weer op de been om de padden te helpen bij hun gevaarlijke oversteek van diverse wegen, op weg naar water. De Dierenbescherming roept automobilisten, fietsers en hardlopers op rekening te houden met de trekkende dieren.

Paddentrek
De padden trekken in de periode tussen eind februari en eind april van de plek waar ze overwinteren naar een plaats met water waar ze kunnen paren. Meestal is dat het water waar de dieren zelf als ‘dikkopje’ ter wereld zijn gekomen. In Nederland en helemaal in een stedelijke omgeving als de regio Haaglanden, is de paddentrek een gevaarlijke onderneming. Verkeerswegen of woonwijken zijn vaak midden in een paddentrekroute aangelegd. Vooral autoverkeer vormt een groot risico voor trekkende amfibieën, maar ook scooters, fietsers en hardlopers kunnen voor slachtoffers zorgen. Om te voorkomen dat hele populaties worden doodgereden, worden er op veel plaatsen padden-overzetacties georganiseerd.

Waarschuwing automobilisten en hardlopers
De paddentrek vindt voornamelijk plaats in het donker, overstekende padden zijn dan moeilijk te zien. Als een auto harder dan 30 km rijdt, dan krijg je daarnaast een soort zuigwerking waardoor de padden tegen de onderkant van de auto aanklappen. De vrijwilligers van de Dierenbescherming die de padden helpen met oversteken, dragen reflecterende hesjes. In het belang van de veiligheid van de vrijwilligers maar ook van de padden, doet de Dierenbescherming een beroep op weggebruikers om hun snelheid de komende weken te matigen op en nabij de volgende locaties:

Appelgaarde/Kastelenring (Leidschendam-Voorburg)
Park Leeuwenbergh (Leidschendam, op de rand van Voorburg en Rijswijk)
Dotterbloemlaan (Den Haag)
Laan van Poot (Den Haag)
Machiel Vrijenhoeklaan (Den Haag)
Wijndaelerduin (Den Haag)
Kwekerijweg (Den Haag)
Buurtweg/Kasteelvijver (Wassenaar)
Tochtpad (Zoetermeer)

Wilt u ook helpen?
Vooral voor de zaterdag voor de locaties Machiel Vrijenhoeklaan en Appelgaarde is de Dierenbescherming nog dringend op zoek naar klaar-overs, maar ook op andere dagen en locaties kunnen wij nog mensen gebruiken. Wilt u helpen? Meld u dan aan op www.haaglanden.dierenbescherming.nl/paddenjournaal2014

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top