Skip to content

Wassenaar roept provincie op groen en open ruimte te behouden

1 maart 20143 minute read

Wassenaar – In de laatste gemeenteraadsvergadering is unaniem de zienswijze op de conceptvisie Ruimte en Mobiliteit van de provincie Zuid-Holland vastgesteld. Naast enkele bemoedigende uitgangspunten roep de visie nog veel vragen op en punten van zorg. In het bijzonder de aantasting van het groen en de open ruimte door de plannen voor grootschalige bebouwing op voormalig Vliegkamp Valkenburg.

Nu de gemeente Katwijk zonder instemming van Wassenaar het masterplan Valkenburg heeft vastgesteld, is het nog meer van belang dat de provincie heldere kaders stelt voor bovengemeentelijke ruimtelijke ontwikkeling. De voorwaarden voor de ontwikkeling van locatie Valkenburg moeten nog concreter worden geformuleerd, zoals is afgesproken in het Streekplan 2009. Wat is voorgenomen in het masterplan Valkenburg, zoals het verbeteren van ruimtelijke kwaliteiten, intensiever en compact ruimtegebruik, is namelijk in tegenspraak met de uitgangspunten van de voorliggende ontwerpvisie Ruimte en Mobiliteit.

Wij dagen de provincie uit heldere uitspraken te doen
Wassenaar zou graag zien dat er afgesproken wordt als bebouwing er toch van moet komen dit te doen van noord naar zuid, voorlopig alleen te bouwen ten noorden van de korte landingsbaan en te streven naar een zo breed mogelijke Groene Buffer, door de zuidelijk gelegen gronden groen te bestemmen bij onvoldoende behoefte aan topmilieu woningen. Ook is de gemeente tegen het plaatsen van windmolens rondom het Valkenburgse Meer. Dit is in strijd met de breed gedragen gewenste groene kwaliteit en legt nog meer beslag op de sterk onder druk staande openheid van het gebied. “Voor een topwoongemeente als Wassenaar is behoud van groen en open ruimte van groot belang. Wij dagen de provincie uit om met deze visie ervoor te zorgen dat dit gewaarborgd wordt en dat het mogelijk blijft om te werken aan kwalitatieve verbetering”, aldus wethouder Leendert de Lange (Ruimtelijk Beleid).

Ruimte voor versterken Duin, Horst & Weide
Door uit te gaan van behoud door ontwikkeling in het gebied Duin Horst & Weide roept de gemeente de provincie op mee te helpen om dit unieke landschap te behouden en te versterken. Dat houdt ook in dat er mogelijkheden tot passende recreatie moeten zijn in het gebied en er voor agrarische bedrijven en landgoederen mogelijkheden moeten worden gecreëerd tot schaalvergroting of verbreding om duurzaam economisch te kunnen functioneren.

Leidsenhage
De geplande toename van het aantal vierkante winkel meters in Leidsenhage mogen niet leiden tot een verschraling van het winkelaanbod in Wassenaar. Het hebben en versterken van levendige detailhandel met een aantrekkelijk aanbod is topprioriteit. De provincie wordt in de zienswijze op dit punt gevraagd hierover heldere uitspraken te doen.

Meer informatie
U kunt de schriftelijke reactie van de gemeente inzien op de gemeentelijke website. De concept-visie Ruimte en Mobiliteit kunt u bekijken op de website van de provincie Zuid-Holland.

Tags

GroenValkenburgWassenaar
Gerelateerde artikelen
In De Spotlight: Asielkat Ziva
Back To Top