Skip to content

VVD wethouder: ‘Zakelijk bestuur dat werkt!”

5 maart 20143 minute read

Wassenaar – ´Het is gelukt om in één jaar alle punten uit het raadsprogramma voor elkaar te krijgen en orde op zaken te stellen, aldus VVD wethouder Leendert de Lange (41). In gesprek met een beroepsbestuurder die met zijn collega wethouders het afgelopen jaar als ´zaken-college’ heeft gewerkt. ‘Het is een hele verstandige keuze van Anouk van Eekelen geweest om samen met de andere fractievoorzitters op zoek te gaan naar een breed gedragen agenda voor Wassenaar. Oud VVD staatssecretaris Bruno Bruins heeft als formateur de partijen dichter bij elkaar gebracht en de basis gelegd voor een rustigere afsluiting van deze periode. Met als winnaar de inwoners van Wassenaar. Die kunnen rekenen op een gemeentebestuur dat besluiten neemt. Goed samen te vatten in het begrip zakelijk bestuur dat werkt’, aldus De Lange.

‘Dit jaar ben ik geregeld onderwerpen tegen gekomen die al geruime tijd spelen, maar waar nog niets over was besloten. Daar is verandering in gekomen. In mijn ogen bereik je het meest als je in een vroegtijdig stadium de bewoners bij je plannen betrekt. In de buurt leven vaak hele goede ideeën’, stelt de VVD wethouder. Ook de gemeenteraad wordt inmiddels eerder betrokken door aan de start de uitgangspunten te bespreken. Daarbij moet je in heldere taal een beschrijving geven over welk probleem je wilt oplossen en hoe je dit als college wilt aanpakken. ‘Je moet als wethouder ook niet bang zijn om je kwetsbaar op te stellen, actief het gesprek aan te gaan en waar nodig een compromis te sluiten’.

Geen plaats voor ego’s in modern bestuur
Volgens De Lange heeft de gemeente Wassenaar de neiging om wat in zichzelf gekeerd te zijn: “De uitdagingen van vandaag vragen om een gemeentebestuur waar de ramen en deuren van raadhuis De Paauw wagenwijd open staan. Voor persoonlijke belangen of ego’s is dan ook geen plaats in het moderne bestuur. Politiek is er niet voor de politici. Het gaat om mensen en de belangen van de inwoners van onze mooie gemeente’. De nieuw verworven rust in het gemeentebestuur van Wassenaar is dan ook zeker niet gediend met een dreigende versplintering als gevolg van een veelheid aan politieke partijen. Natuurlijk is het goed als er wat te kiezen valt, maar het gaat er uiteindelijk wel om dat er voor de komende vier jaar een stabiel bestuur wordt geformeerd.

De in Wassenaar geboren De Lange is dan ook stellig: ‘Met alle extra taken die op de gemeente afkomen en minder geld is het geen tijd voor experimenten of politiek gekissebis. Dit vraagt om een zakelijke bestuursstijl van wethouders die de hartslag van Wassenaar feilloos aanvoelen, maar ook de bloedsomloop naar de andere bestuurslagen als provincie en rijk kennen’. In de afgelopen 15 jaar als raadslid, fractievoorzitter en wethouder heeft hij ervaren dat de VVD als landelijke partij juist heel goed in staat is de lokale belangen te dienen. Leendert de Lange wil graag dit nog meegeven: ‘wie een partij zoekt die echt werk wil maken van het welbevinden van alle Wassenaarders, wie een betaalbare, groene, veilige en zelfstandige gemeente wil met een zakelijk bestuur; die kiezer zou ik heel graag op woensdag 19 maart een stem op de VVD willen aanbevelen’.

Tags

VVDWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top