Skip to content

Scholieren verkiezingsdebat 2014

6 maart 20143 minute read

Wassenaar – Leerlingen van het Rijnlands Lyceum houden een parlementair debat over:”Om de ouderenzorg voor een zo sterk vergrijzende gemeente als Wassenaar te handhaven is de invoering van sociale dienstplicht van een jaar voor jongeren na hun eindexamen noodzakelijk”. Daarna volgt een Lagerhuisdebat, met het publiek, over 3 stellingen

Debatleider: Martijn de Greve (debatleider bij oa. de Balie, Gemeente Amsterdam en oud-scholier van het Rijnlands) Jury: Bert Bakker (oud-parlementslid van D’66), Mr. Tim de Greve (advocaat bij Stibbe Amsterdam, tevens oud-scholier van het Rijnlands) en Mr. Petra de Bruin (kortgedingrechter Rotterdam).

Op donderdagavond 12 maart houdt de Raad van Kerken een gecombineerd verkiezingsdebat in de voorhal van de Messiaskerk. Twee debatingteams van het Rijnlands Lyceum Wassenaar zullen als eerste een parlementair debat houden over deze stelling:”Om de ouderenzorg voor een zo sterk vergrijzende gemeente als Wassenaar te handhaven is de invoering van sociale dienstplicht van een jaar voor jongeren na hun eindexamen noodzakelijk”.

Beide teams kunnen deze stelling zowel verdedigen als hiertegen opponeren en horen pas op de avond zelf welke rol ze krijgen toebedeeld: voor of tegen. De leerlingen van het Rijnlands Lyceum zijn al weken druk met de voorbereidingen bezig, onder leiding van hun docent drs. Thomas van Vroonhoven.

Het debat wordt geleid door een professional op het gebied van debatteren:
-Martijn de Greve(De Balie in Amsterdam), oud-leerling van het Rijnlands Lyceum. Hij leidt het debat in goede banen en kent alle kneepjes van de techniek, zowel qua inhoud als presentatie.
De driekoppige jury wijst daarna een winnaar aan van het debat over bovenstaande stelling. De juryleden zijn:
-Oud-politicus(voor D66) Bert Bakker is als geen ander op de hoogte van het parlementair debat in de Tweede Kamer, hij was er vele jaren lid van.
-Advocaat(Stibbe Amsterdam) mr. Tim de Greve weet als geen ander wat het bepleiten van een zaak voor dan wel tegen een wederpartij inhoudt en hoe het kort en krachtig te houden.
-Kortgedingrechter mr. Petra de Bruin(rechtbank Rotterdam) hoort elke dag argumenten van partijen aan en is gewend zaken bij vonnis te beslissen.

Na het parlementair debat, gevolgd door juryberaad, tussen de leerlingen over de stelling, volgt er een Lagerhuisdebat. Ofwel: u gaat zelf meedoen! Alle aanwezigen kunnen met argumenten hun mening geven over een drietal stellingen. Ook hierbij wijst de jury een publiekswinnaar aan.

Komt allen op donderdagavond 13 maart, aanvang 19.30u, zaal open vanaf 19.00u, naar de Messiaskerk aan de Zijllaan.

Tags

RLWWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top