Skip to content

Hofwijck en Duivenvoorde presenteren een bijzondere tuintentoonstelling

12 maart 20144 minute read

Wassenaar – Waarom ontwierp Constantijn Huygens zijn huis en de tuin in de vorm van een menselijk lichaam? Wie maakten de tuin van Kasteel Duivenvoorde tot een trendy barok lusthof en romantisch Engels park ? En waarom waren de tuinen voor eigenaren van buitenplaatsen minstens zo belangrijk als het huis zelf? Van 5 april tot en met 25 oktober 2014 presenteren Huygensmuseum Hofwijck in Voorburg en Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten samen de bijzondere tentoonstelling Heerlijk & Adellijk Groen. De opening van de tentoonstelling valt samen met het Nationaal Museumweekend van 5 en 6 april. In de tentoonstelling staan de historische tuinen van deze beroemde buitenplaatsen centraal.

Herstel van historisch groen
Aanleiding voor dit bijzondere samenwerkingsproject is het herstel van historisch groen op beide buitenplaatsen. Bij Hofwijck is dit voorjaar de in 2004 begonnen reconstructie van de classicistische tuin van Constantijn Huygens afgesloten met de kap van twaalf moeraseiken langs het kanaal en het herplanten van historische fruitrassen in de boomgaard.

Duivenvoorde staat aan het begin van de uitvoering van een herstelplan voor het 19de-eeuwse Engelse landschapspark van Jan David Zocher jr. Landschapsarchitect Michael van Gessel brengt met zijn parkherstelplan de scherpte van Zocher terug in het park en voegt enkele eigentijdse vernieuwingen toe. Het parkherstelplan zal in 2014-2015 worden uitgevoerd. Zowel op Hofwijck als op Duivenvoorde kan de bezoeker genieten van eeuwen tuingeschiedenis en het verhaal achter de bijzondere tuinen.

Tuin spiegel van de ziel
De meeste eigenaren van buitenplaatsen haalden bij de aanleg van de tuin van alles uit de kast om hun vrienden en buitenstaanders te imponeren. Dat was op Duivenvoorde en op Hofwijck niet anders. De tuin spiegelde de ziel van de bewoner. Constantijn Huygens, die zich voor zijn tuinontwerp liet inspireren door de opvattingen van de antieke Romeinse architect Vitruvius, dichtte zelfs: “De sleutel van mijn hart is die van deze tuin”. Huis en tuin vormden een eenheid en waren onlosmakelijk met elkaar verbonden. Arent IX van Wassenaer was zo trots op zijn barokke tuinaanleg dat bij dit niet onvermeld liet op de gevelssteen boven de ingang van het kasteel.

Tentoonstelling Heerlijk & Adellijk Groen
Kasteel Duivenvoorde toont bezoekers in de tentoonstelling acht eeuwen tuingeschiedenis; van nutstuin en formele classicistische tuin – een achttiende eeuw modeverschijnsel onder vorsten en de adel – tot Engels landschapspark. Ook het huidige parkherstelplan wordt belicht. Duivenvoorde vertelt het verhaal aan de hand van prenten, kaarten, archiefstukken, boeken, porselein en enkele schilderijen. Ook kan het publiek via parkrondleidingen ‘Werk in uitvoering’ de werkzaamheden op de voet volgen. Op Hofwijck stapt het publiek in de wereld van Constantijn Huygens, in zijn de Gouden Eeuw. Een audiotour neemt bezoekers mee op ontdekkingstocht door de tuin. Zij wandelen door Constantijn’s fascinerende en unieke menselijk tuinlichaam. In het huis hoort u waarom de benen van “de mens” er nu niet meer zijn.

Randprogrammering Heerlijk & Adellijk Groen
Hofwijck en Duivenvoorde organiseren rondom de tentoonstelling Heerlijk & Adellijk Groen allerlei activiteiten voor jong en ouder. Zo zijn er vaararrangementen in samenwerking met De Ooievaart, HOVO-lezingen, speciale rondleidingen en concerten. Ook is het mogelijk om voor groepen een speciaal Hofwijck en Duivenvoorde arrangement op maat samen te stellen. De tentoonstelling en de randprogrammering Heerlijk & Adellijk Groen is tot stand gekomen met steun van de Provincie Zuid-Holland.

Over Kasteel Duivenvoorde
Kasteel Duivenvoorde, gelegen tussen Leiden en Den Haag, dateert uit de 13de eeuw en is altijd via vererving in familiebezit gebleven. Het huidige uiterlijk kreeg het kasteel in het begin van de 17de eeuw. In 1960 besloot de laatste eigenaresse, L.H. barones Schimmelpenninck van der Oye, om het landgoed en het kasteel onder te brengen in een stichting met als doel het geheel als cultuur- en natuurmonument te behouden. Kasteel Duivenvoorde beschikt over verschillende authentieke interieurs uit de 17de tot en met de 19de eeuw die voor Nederlandse begrippen uniek zijn. Zie voor meer informatie: www.kasteelduivenvoorde.nl

Over Hofwijck
Huygensmuseum Hofwijck is de beroemde buitenplaats van dichter, diplomaat en musicus Constantijn Huygens én wetenschapper Christiaan Huygens. Het is één van de belangrijkste monumenten uit de Gouden Eeuw. In de museale verdiepingen De Gouden Eeuw van Constantijn en Christiaan onder de Sterren ontmoet u vader en zoon Huygens.

Op Hofwijck wordt dit najaar gestart met de uitbouw van het poortgebouw aan het begin van de buitenplaats. Daar wordt een nieuwe bezoekersentree gecreëerd met daarin de kassa, een winkel, tearoom, een vergaderlocatie en het kantoor. Zie voor meer informatie www.hofwijck.nl

Tags

DuivenvoordeWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top