Ga naar hoofdinhoud

Sportdebat veel gepraat, weinig gezegd

12 maart 20145 minute read

Wassenaar – Gisteren was ik aanwezig bij het sportdebat georganiseerd door het Wassenaars Sportcontact in The Future aan de Dr. Mansveltkade 9. Voor mij persoonlijk is sport een belangrijk punt zoals u al heeft kunnen lezen in mijn laatste column. Dus was erg benieuwd wat de 9 partijen te zeggen hadden.

Het was gisteren gezellig druk in The Future veel mensen uit de politiek, sportverenigingen en andere geïnteresseerde. Ikzelf was ook aanwezig met verschillende petten op die van mijzelf, voorzitter jeugdcommissie Badmintonclub Wassenaar en natuurlijk voor Wassenaarders.nl. Het debat begon met de visie van alle negen de partijen, die allen 1,5 minuut hadden om deze met de zaal te delen. Alle partijen kwamen zo’n beetje met hetzelfde idee, er moet sportbeleid komen en de jeugdsubsidie moet weer in ere hersteld worden. De jeugdsubsidie was voor mij een belangrijk punt en ben dus blij dat alle partijen dit weer terug willen hebben. Toch blijft het raar dat de partijen die nu aan de macht zijn dit afgelopen jaar hebben afgeschaft en nu weer terug willen. Ook zijn de partijen trots op dat er in Wassenaar zoveel sporten worden aangeboden, je kan het zo gek niet bedenken of je kan de sport in Wassenaar volgen. Wel jammer dat de partijen tijdens de campagne alleen bij grote verenigingen zoals Blauw-Zwart langs gaan, ik denk dat de kleinere verenigingen ook wel nuttige dingen te vertellen hebben.

Naast deze punten waar alle partijen eigenlijk achter staan waren er ook nog een aantal partijen die nog een andere visie hadden. Zo wil het CDA vooral investeren in het faciliteren van sport en spel mogelijkheden. Een voorbeeld hiervan is het uitbreiden van de skatebaan op de Hofcampweg waar al veel jeugd gebruik van maakt, maar ook het creëren van een veilige hangplek voor de ‘hangjeugd’. Passie voor Wassenaar kwam met het idee om een sportfonds te creëren door leden van verenigingen bv 5 euro extra contributie te laten betalen en dit in een sportfonds stoppen. Met dit sportfonds willen zij dan kinderen waarvan hun ouders/verzorgers een sportvereniging niet kunnen betalen ondersteunen. Waarop GroenLinks terecht reageerde dat veel leden de contributie ook maar net kunnen betalen en dat veel verenigingen die 5 euro extra veel beter zelf zouden kunnen gebruiken. En tot slot kwam DLW nog met een plan om meer geld te investeren in topsport binnen Wassenaar.

Veiligheid sportcomplex ‘De Schulpwei’
Een van de stellingen die de partijen kregen voorgeschoteld ging over het plan van comité ”Voor een veiliger sportcomplex Mansvelt”. De vraag aan de partijen was of het plan wat er gaat komen door alle partijen zou worden gesteund. Alle partijen zijn het erover eens dat er iets moet gebeuren maar of het huidige plan de juiste aanpak is zijn de meningen over verdeeld. PvdA denk dat er ook met goedkope en snelle acties zoals verlichting, drempels etc de veiligheid verbeterd kan worden. D66 wil alles meenemen niet alleen de parkeerplek, GroenLinks vulde hierbij aan denk aan een voetbalkooi en een hangplek voor jongeren. Ook de VVD wil dat alles aangepakt word dus ook de faciliteiten zoals bijvoorbeeld het vernieuwen van de sporthal. CDA was het hiermee eens mits alles binnen het totaal plaatje past.

Ik denk zelf ook dat het terrein aangepakt moet worden maar doe dat dan ook gelijk goed. Het plan wat er nu ligt gaat vooral over het opknappen van de parkeerplaats bij Blauw-Zwart, De Kieviten en golfclub Rozenstein. Maar het parkeerterrein bij de sporthal en SJW wordt bijvoorbeeld niet meegenomen, ja ze willen daar de fietsers overheen sturen maar dat lijkt mij ook niet echt veilig. Om dit goed aan te pakken moet je vooruit kijken en ook echt alles van de Dr. Mansveltkade tot de Katwijkseweg en van de van Zuylen tot de ingang van het complex nu meenemen. Misschien zelfs de hele wijk Oostdorp want deze zal wellicht in de toekomst net als de Pieter Maritzstraat van de grond af opnieuw opgebouwd worden. Zo kan je initiatieven als een kunstgrasveld, voetbalkooi, hangplek, evenementen terrein, nieuwe sporthal etc, in 1x meenemen.

Samengevat
Dit waren voor mij de belangrijkste punten van de avond voor de rest is er zoals in de titel staat veel gepraat maar weinig gezegd. Geen enkele partij heeft duidelijk een visie verteld waarvan ik dacht “hé dat is een goed idee!” Ze hielden het vooral algemeen er moet beleid komen en de jeugdsubsidie moet terug. En wat misschien wel het ergste was is dat je merkte dat sommige partijen zich niet goed voorbereid hadden, op dit soort momenten moet je er staan en dat was bij sommige niet het geval. Op wie ik woensdag ga stemmen weet ik nog steeds niet, maar ben in ieder geval blij dat de jeugdsubsidie bij alle partijen hoog op de lijst staat dus die komt er wel weer. En hopen dat er ook snel beleid wordt gemaakt.

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top