Skip to content

Stop de betutteling: zondag open = vrije keus

13 maart 20142 minute read

Wassenaar – De VVD Wassenaar wil dat ondernemers zelf kunnen bepalen wanneer ze open zijn zodat we ook na 1 april op zondag naar de supermarkt kunnen. Lijsttrekker Anouk van Eekelen: “Wij liberalen zijn voor vrije openingstijden, de gemeente moet zich er niet mee bemoeien, dat kunnen ondernemers prima zelf bepalen.”

Wassenaarders bezoeken over het algemeen vaker winkels op zondag dan bewoners uit omliggende gemeenten, zo blijkt uit onderzoek. Op dit moment moeten ze daar Wassenaar voor uit. Wassenaarse ondernemers lopen hierdoor jaarlijks 32 miljoen euro mis. De VVD Wassenaar ziet dit als gemiste kans voor de lokale economie en werkgelegenheid en is van mening dat alle winkels open mogen op zondag.

Er is duidelijk behoefte bij consumenten én een concrete wens bij ondernemers; supermarkten en tuincentra zoals de Bosrand zouden graag vaker op zondag open gaan maar dat kan nu niet. Nu mogen winkels maar 12 zondagen per jaar open zijn. Supermarkt Albert Heijn heeft ervoor gekozen de eerste 12 zondagen van 2014 open te gaan en moet dus in april weer dicht. En er is één avondwinkel-vergunning waarbij een supermarkt op zondag vanaf 16.00 uur open mag, dat is tot 1 juni 2014 Digros en erna een jaar lang Albert Heijn.

Uit een bijeenkomst van belanghebbenden blijkt dat iedereen inziet dat een verbod op zondagopenstelling niet meer van deze tijd is. Gelukkig heeft het college nu een enquête online gezet waarin Wassenaarders kunnen aangeven hoe zij hierover denken: op www.wassenaar.nl/koopzondag kan iedereen de enquête invullen.

Uit het Koopstromenonderzoek van I&O-research blijkt dat, vergeleken met 2004, meer Wassenaarders hun dagelijkse boodschappen in andere gemeenten zijn gaan halen: 78% van de inwoners van Wassenaar blijft voor de dagelijkse boodschappen in Wassenaar, in 2004 was dit nog 91%. Ook bij niet eten gerelateerde producten neemt de klantenbinding af: van 52% naar 42%. Deze omzet vloeit vooral naar Den Haag (16%) en Leidschendam-Voorburg (11%) en 24/7 internet (13%).

Wat de VVD betreft mogen ondernemers zelf bepalen wanneer ze open gaan en zo inspelen op de behoefte van de klant. Dus als een winkel meer dan 12 zondagen per jaar open wil, moet dat wat ons betreft kunnen. Op deze wijze ontstaat er voor elke winkelier gelijkheid, wordt een overbodige regel afgeschaft en ontstaat er ruimte om te ondernemen.

Wilt u ook op zondag boodschappen doen in eigen dorp? Stem dan 19 maart VVD!

Tags

VVDWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top