Ga naar hoofdinhoud

19 maart, stem voor meer democratie!

16 maart 20142 minute read

Wassenaar – Eén keer in de vier jaar naar de stembus gaan, is voor veel mensen niet meer genoeg. Zij willen meer zeggenschap en invloed op het beleid van de komende vier jaar en meer ruimte voor eigen initiatieven in de wijk. Zij vinden dat een jaarlijkse Bewonersagenda leidend moet zijn. Dat is een flinke stap voorwaarts in een democratie.

Maar zover is het nog lang niet; de gemeente wil voorlopig liever de bewoners laten participeren in haar plannen. Toch is het juridisch wel mogelijk. Binnen de Gemeentewet stelt Artikel 83 dat bewoners een commissie in het leven kunnen roepen om een gezamenlijke agenda op te stellen die houvast biedt voor de komende vier jaar; voor het coalitieakkoord en de begroting.

Dit is inderdaad vergaande directe democratie. Maar laten we in de raadsperiode 2014-2018 niet te hard van stapel lopen: eerst een referendum en het instellen van een onafhankelijke Burger-Referendumkamer. Met dit middel kunnen de Wassenaarders tussentijds geraadpleegd worden bij belangrijke beslissingen.

Van de negen partijen waar wij op kunnen stemmen zijn er zeven vóór een referendum. Als u meer invloed en zeggenschap belangrijk vindt dan heeft u de keuze uit: Wat Wassenaar Wil, GroenLinks, D66, Partij van de Arbeid, Hart voor Wassenaar, DLW, en Passie voor Wassenaar.

Thea Messemaker
Inmiddels zes jaar bewust partijloos, onafhankelijk politiek burger, voor innovatieve en betere democratische rechten voor burgers.

Wassenaarders aan het Woord

Wilt u net als de schrijver van dit bericht uw (anonieme) mening geven over de politiek, de gemeente of iets anders in Wassenaar. Dat kan, u kunt ingezonden brieven (max. 250 woorden) sturen naar de redactie (Johan de Wittstraat 80, 2242 LC Wassenaar) of mailen naar info@wassenaarders.nl.

Tags

WassenaarWassenaarders
Gerelateerde artikelen
Back To Top