Ga naar hoofdinhoud

Culturele Ochtendlezing van Museum Voorschoten

17 maart 20142 minute read

Wassenaar – Op woensdag 26 maart geeft Drs. Max Put een lezing over filmtheater Tuschinski. Nu de verbouwing en de complete herinrichting van het Museum Voorschoten voltooid is worden de Culturele Ochtendlezingen weer als vanouds gegeven in het museum aan de Voorstraat 17.

De beroemdste bioscoop van Nederland is ongetwijfeld het Tuschinski theater, dat tussen 1919 en 1921 aan de Reguliersbreestraat in Amsterdam verrees. Dit is vooral te danken aan de unieke, extravagante vormgeving van het gebouw, dat alleen hierom al de kwalificatie ‘filmpaleis’ meer dan verdient. Minder bekend is echter dat de naam Tuschinski afkomstig is van de oprichter van het theater: de Pools-Joodse kleermaker Abraham Icek Tuschinski (1886 – 1942), die in 1910 in Rotterdam een bescheiden filmtheatertje begon, dat hij wist uit te bouwen tot een imperium van vier bioscopen, waarna hij zijn vleugels uitsloeg naar Amsterdam.

In de lezing wordt de geschiedenis van Tuschinski’s bioscoopimperium belicht, waarbij alle betrokkenen aan bod komen, met uiteraard in de hoofdrol het schitterende ex- en interieur van het Tuschinski theater in Amsterdam zelf. De ontwerpers die hiervoor verantwoordelijk waren passeren eveneens de revue en ook wordt aandacht besteed aan de geschiedenis van de film en het ontstaan van filmpaleizen in het begin van de twintigste eeuw.

De lezing begint om 10 uur en eindigt rond 12 uur.

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top