Skip to content

Vogels baat bij rust in de kraamkamer

18 maart 20143 minute read

Wassenaar – Langzaam wordt het buiten onrustiger: takken worden versleept, haren afgeschud. liederen aangeheven… Lente! Na een ongekend zachte winter, de op één na warmste winter sinds 1706, staat het broedseizoen op losbarsten. En onmiddellijk volgen er verwachtingen: Zullen de weidevogels weer massaal broeden in De Wilck? Weten de dodaarspaartjes het Bentwoud weer te vinden? Gaat het inderdaad weer beter met de eekhoorns in het Haagse Bos en brengen ze dit jaar veel jongen groot? Gaat de havik weer broeden in De Balij? Kunnen de ijsvogels na deze warme winter massaal aan het broeden en zal deze prachtige vogel daardoor straks weer meer te zien zijn? Kortom, het broedseizoen is begonnen en dus even: NIET STOREN.

Zeg het met een liedje
In het vroege voorjaar vliegen vogels honderden of soms wel duizenden kilometers vanuit hun overwinteringsgebieden om hier te broeden. Ook vogels die het hele jaar in Nederland blijven, gaan nu op zoek naar een partner. Ze zijn nu druk bezig de grenzen van hun broedgebied af te bakenen en te verdedigen. De meeste vogels doen dat met een lied, ’s ochtends zijn buiten prachtige concerten te horen. Het leven van een zangvogel is één grote musical. Sommige zijn al aan de slag met het maken van een veilige nestplek.

Honden
Naast de dieren die druk bezig zijn met hun nageslacht is dit ook de tijd om een heerlijke wandeling te maken in de prachtige natuurgebieden die Nederland rijk is. Veel mensen genieten samen van zo’n wandeling met hun hond. Staatsbosbeheer biedt daar in haar gebieden zoveel mogelijk de ruimte toe. Er zijn natuurgebieden waar honden los mogen en waar u met uw hond aangelijnd mag wandelen. Om de vogels rust te bieden en ongestoord te laten broeden, is er reden om extra zorg te hebben dat de regels voor honden worden nageleefd. In de komende periode zullen we daar ook extra op toezien. Als uw hond los mag, dient u uw hond wel ten alle tijden onder controle en in het zicht te houden. Honden snuffelen graag bij de grond om geuren op te sporen. Zij zullen vogelnesten opsporen en verstoren of zelfs opeten als u uw hond niet bij u houdt. Ook klein wild, zoals reeën en konijnen, heeft baat bij een rustige periode wanneer hun kleintjes net zijn geboren. Wij vragen hondenbezitters om uw begrip en medewerking.

Beleef de lente
Nieuwsgierig naar wat er zich in dierennesten afspeelt? Ook dit jaar kunt u op de websites als www.volgdevos.nl www.volgdebever.nl en www.beleefdelente.nl meekijken in de levens van vossen, bevers en vogels van divers pluimage. Vogelbescherming en Staatsbosbeheer hebben namelijk door heel Nederland webcams geplaatst bij nesten.

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
In De Spotlight: Asielkat Ziva
Back To Top