Skip to content

Over-Gewicht bij kinderen start nieuwe groepen in april

20 maart 20142 minute read

Wassenaar – Vanaf 1 april starten er nieuwe groepen van Over-Gewicht bij Kinderen, een programma voor Wassenaarse kinderen die samen met leeftijdsgenoten willen werken aan hun (dreigend) overgewicht. Er zijn nog plaatsen beschikbaar en aanmelden kan nog.

Over-Gewicht bij Kinderen richt zich zowel op de kinderen als op de ouders en de bijeenkomsten vinden plaats op het Pastoriepad 2 in Wassenaar. Er zijn twee verschillende leeftijdsgroepen: 4-8 jaar en 8-12 jaar.

Dankzij de subsidie van de Gemeente Wassenaar is de eigen bijdrage voor de komende groepen slechts €165,- per deelnemer. Het programma duurt 12 weken met maximaal 2 keer per week een activiteit. De activiteiten bestaan uit:
– individuele consulten bij de kinderfysiotherapeut en de diëtist,
– kennismakingslessen bij verschillende Wassenaarse sportclubs (4-8 jaar)
– groepstrainingssessies met de kinderfysiotherapeut (8-12 jaar)
– groepsbijeenkomsten voor ouder en/of kind met thema’s zoals Gezonde Voeding, Motivatie, Pesten en Bewegen
De begeleiding wordt verzorgd door Kinderfysiotherapie Wassenaar en de Kindervoedingspraktijk in Wassenaar.

Afgelopen najaar vond de pilot van Over-Gewicht bij Kinderen plaats voor de groep 8 tot 12 jaar. De pilot was een groot succes: de gemiddelde Body Mass Index (BMI) daalde met ruim 4 %, het vetpercentage daalde gemiddeld met 10 %, de spiermassa steeg met bijna 5 % en de conditie is bij alle kinderen vooruit gegaan. De kinderen en hun ouders hebben het ook erg leuk gevonden. Zij gaven het programma maar liefst een 8.

Overgewicht is onder de jeugd van Wassenaar net zo’n groot probleem als in de rest van de regio. Maar liefst 11% van de Wassenaarse kleuters kampt met overgewicht. Dit zijn gemiddeld drie kleuters in elke kleutergroep en in groep 7 loopt dat op naar gemiddeld vijf kinderen. Helaas wordt dit overgewicht door ruim de helft van de ouders niet onderkend.

Kinderen met (dreigend) overgewicht hebben een grotere kans om chronische ziekten te ontwikkelen zoals diabetes, hart- en vaatziekten en kanker. Reden genoeg om het kind te helpen om tot een gezond gewicht te komen. De ouder speelt hierbij een zeer belangrijke rol.

Aanmelden voor de groepen in april of meer weten over dit programma? Neem contact op via 070-5118676 of kggoinfo@gmail.com. Of kijk op Over-Gewicht bij Kinderen.

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top