Ga naar hoofdinhoud

Tussen Tijd en Ruimte, Joost Verhagen en Guido Sprenkels

21 maart 20145 minute read

Wassenaar – Wederom komt Kunstgroep Wassenaar van 29 MAART T/M 26 APRIL 2014 met een unieke expositie in Galerie in de Molen aan het Molenplein 10a in Wassenaar. Het is een ontmoeting van twee virtuoze kunstenaars die het leven op weergaloze wijze zowel twee- als driedimensionaal wisten/weten te vertalen: Joost Verhagen als schilder; Guido Sprenkels als beeldhouwer.

Op 54 jarige leeftijd wist Joost dat zijn einde nabij was, tot het laatst toe bleef hij schilderen. In april 2013 is hij overleden. Een expositie met Guido in april 2014 in Galerie in de Molen leek hem indertijd helemaal top. Met ‘Tussen Tijd en Ruimte’ gunnen beide exposanten de bezoeker een blik in de ziel van de kunstenaar. Men maakt kennis met een fascinerende binnenwereld en het plezier waarmee de werken zijn gemaakt. Het is Kunst die communiceert, verstilde energie die straalt, in de hoop dat de mensen die deze tentoonstelling bezoeken er van zullen genieten.

Virtuoze kunstenaars
Tijdens de expositie worden van Joost Verhagen (1958) schilderijen getoond uit verschillende perioden. Het geeft een beknopt overzicht van zijn ontwikkeling door de jaren heen. In 1984 is Joost afgestudeerd aan de Haagse Kunstacademie. Hij schilderde indertijd landschappen en grote geabstraheerde werken die met krachtige penseelstreken zijn opgebouwd. Een aantal van deze markante werken zijn gedurende de expositieperiode eveneens te bezichtigen in de MESSIASKERK aan de Zijllaan 57 in Wassenaar. Door de jaren heen veranderen de abstracties in werken met meer figuratieve elementen zoals het Malieveld, de Moerdijkbrug, de Utrechtse baan, Texel, het volle stadion van ADO… Het is figuratief, echter niet in de klassieke zin. Voor Joost was met name het schilderen van ruimte – liefst lege ruimte – de grote uitdaging. Een vrijwel onmogelijke opgave. Lege ruimte is continue en wisselend gevuld met potentie, gevoelens, indrukken, ideeën…. Toch heeft hij dat op weergaloze wijze weten te vertalen. Ook zijn serie schilderijen ‘Hervormd Licht’ geïnspireerd op het invallende licht van de Hooglandse Kerk in Leiden doet hiervan getuigen. De gelaagdheid, kracht en energie die deze schilderijen uitstralen getuigen van een Kenner, een kunstenaar die kan en wil beroeren, die een mysterie zichtbaar maakt. En dat is precies wat hij z’n bezoekers wil meegeven, die aanraking met het mysterie… De beleving van een schilderij is voor iedereen weer anders; een ieder kijkt door zijn eigen bril en relateert z’n gevoelens aan z’n ervaring…. Niet alleen voor de kijker, maar ook voor Joost zelf konden z’n schilderijen iedere dag weer anders zijn, een andere betekenis verlenen. Door de jaren heen kreeg hij als schilder steeds meer erkenning, voor zijn schilderij Arnhem kreeg hij in 2012 de ArtiBrak Galerieprijs.

Niet voor niets heeft Joost Guido Sprenkels (1959) uitverkoren voor deze expositie. Guido en Joost zijn niet alleen collega’s geweest maar waren ook samen, als docent verbonden aan Atelier- 2 in Voorburg. Guido maakt bronzen beelden. Vormeloze klei of was kneedt hij tot vormrijke, aansprekende beelden. Deze zijn soms realistisch, soms expressionistisch, maar altijd bezitten zij een grote plastische waarde en levendigheid. Hij houdt van overdrijven en weet zijn sculpturen
een bijzondere dimensie mee te geven. Waar veel kunstenaars stileren of vereenvoudigen, verrijkt hij juist de vormen van het lichaam. Een van de voorbeelden daarvan op deze tentoonstelling is een knielende, gespierde vrouwentorso. Hij heeft daar bijna een jaar aan gewerkt, maar het is dan ook een nieuw prototype van de mens. Het beeld ‘Extase’ laat zien hoe het menselijk lichaam er naar zijn idee in de toekomst uit zou kunnen zien. Hoewel hij enkele jaren aan de Academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam heeft gestudeerd, beschouwt Guido zichzelf als grotendeels autodidact. Na een lange uitstap waarin hij onder andere de studie psychologie heeft afgerond, heeft Guido zich vanaf 1997 volledig toegelegd op het beeldhouwen. Al snel volgde succes; in 2000 ontving hij de Albert Termote-prijs en sindsdien krijgt hij vele opdrachten. Guido maakt portretten en grote beelden voor in de openbare ruimte (bijvoorbeeld het 3 meter hoge beeld Allemansgeest in Voorschoten). Zijn vrije werk bestaat voornamelijk uit torso’s en andere fragmenten. Onlangs voltooide hij een portret van koning Willem-Alexander. “Een portret laten lijken, dat is nog wel te doen…”, meent hij. “…er ook nog een goed beeld van maken, dat is de kunst”. De gemeente Wassenaar heeft dit portret aangekocht en het zal binnenkort in de raadszaal in de Paauw geplaatst worden.

Openingstijden Galerie in de Molen donderdag t/m zondag van 14.00-17.00 uur. Opening op zaterdag 29 maart door Hans Muiderman, dichter, schrijver, columnist. Muzikale bijdrage door Dennis Wijmer, Haagse stadstroubadour en tekenbeest. Guido Sprenkels is ook zondag 30 maart aanwezig in de galerie. www.kunstgroepwassenaar.nl

Openingstijden Messiaskerk zaterdag 29 maart en 5 april van 14.00-16.00 uur en iedere zondag van 11.00-12.00 uur. Bezoek op afspraak mogelijk: tel. 070-5111334.

KunstCafé ! vrijdag 11 april om 20.00 uur met o.a. een introductie van Guido over zijn werk, een voordracht over Joost z’n schilderkunst, liederen over Kunst & Vriendschap door Dennis Wijmer en een voordracht van Hans Muiderman uit zijn verhalenbundel ‘Ik ben hier geboren’.

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top