Ga naar hoofdinhoud

Tweede plaats Voltigevereniging Wassenaarse Manege

31 maart 20143 minute read

Wassenaar – Team 2 van de voltigevereniging Wassenaarse Manege heeft bij de wedstrijd op zondag 30 maart in Lisse goed gepresteerd. Ze gingen naar huis met een tweede prijs.

De voltigeurs van de voltigevereniging Wassenaarse Manege hebben de afgelopen wintermaanden hard getraind op hun verplichte oefeningen en hun nieuwe kür. Afgelopen zondag 30 maart was de eerste wedstrijd van dit seizoen waarop ze hun kunnen mochten tonen aan de jury.

Voltige is een paardensport waarbij turnoefeningen getoond worden op een galopperend paard. Bij een wedstrijd worden altijd eerst een aantal verplichte oefeningen in galop gedaan. Met deze oefeningen moeten de voltigeurs laten zien dat ze de basisvaardigheden zoals de opsprong, vrije zit en de vlag beheersen. De oefeningen moeten zodanig uitgevoerd worden dat het paard er geen last van heeft. Een goede conditie en techniek is daarbij onontbeerlijk. Na de verplichte oefeningen wordt de vrije kür getoond. Hierbij laat een team een combinatie van zelfverzonnen oefeningen zien. Ze mogen dan ook met twee personen tegelijk op het paard om hun oefeningen uit te voeren. De teamleden moeten daarbij goed op elkaar ingespeeld zijn. Deze kür wordt door de juryleden beoordeeld op moeilijkheidsgraad, originaliteit, vloeiende uitvoering en uitstraling van het team en het paard.

De voltigeurs Yara, Kalina, Ilse en Danique starten op het paard Job. Job was bij het begin van de verplichte oefeningen wat onrustig. Dat is iets waar de voltigeurs rekening mee moeten houden. Een paard is tenslotte geen machine. Door hier flexibel op in te spelen lukte het iedereen om toch de oefeningen te tonen. De kür zag er erg netjes uit. Omdat je als team zelf de kür mag samenstellen kun je voor elke voltigeur oefeningen uitzoeken die passen bij het individuele niveau en waarbij ieder zijn sterkste kant kan laten zien. De oefeningen liepen mooi in elkaar over, en vormden één geheel. De jury beloonde het team met een tweede plaats.

Naast het E-team heeft ook solovoltigeur Feline meegedaan aan deze wedstrijd. Zij startte op het paard Olaf. Voor Olaf was dit zijn eerste wedstrijd. Hieraan was een training van anderhalf jaar voorafgegaan. Hij is met vlag en wimpel geslaagd voor deze eerste test. Hij liet zich niet afleiden en was heel braaf. Feline kon in alle rust haar oefeningen tonen.

Voltige is een prachtige sport, niet alleen om zelf te doen, maar ook om naar te kijken. Op zondag 22 juni organiseert de Wassenaarse Manege een voltigewedstrijd bij Manege Santhorst aan de Papeweg tussen Voorschoten en Wassenaar. Er komen die dag vele voltigeurs uit het hele land. Kom gerust kijken, het is vrij toegankelijk.

Zelf een keer meedoen kan ook. Op woensdag 2 april is er van 17.00-18.00u een open les voor kinderen vanaf een jaar of 7. Voor meer informatie of voor het afspreken van een proefles kunt u bellen met 070-5115011 of kijken op de website www.wassenaarsemanege.nl

Tags

ManegeVoltigeWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top