Skip to content

Wet Lesbisch ouderschap in werking, deze wet betekent veel voor ons!

1 april 20142 minute read

Wassenaar – In Nederland werd op 1 april 2001 het burgerlijk huwelijk opengesteld voor partners van hetzelfde geslacht. Precies dertien jaar later, vandaag, treedt de nieuwe ‘wet Lesbisch ouderschap‘ in werking. Deze wet regelt dat een lesbische duomoeder – een duomoeder is de niet-biologische moeder – op eenvoudige wijze juridisch ouder van haar kind kan worden: door erkenning op het gemeentehuis. Tot nu toe kon zij alleen juridisch ouder worden door middel van een langdurige (2-6 maanden), kostbare (1000-2000 euro) en emotioneel belastende adoptieprocedure bij de rechter. Lesbische ouderparen en hun kinderen krijgen door deze wet vrijwel dezelfde ouderschapsrechten als heterogezinnen.

In Amsterdam vonden vanmorgen de eerste erkenningen plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst op het Amsterdamse stadhuis. Daarbij waren o.a. burgemeester Eberhard van der Laan, staatssecretaris Fred Teeven en COC-voorzitter Tanja Ineke aanwezig.

Laura Homans en Maureen Bergman wonen in Wassenaar. Ze zijn bijna tien jaar samen en sinds de zomer van 2010 getrouwd. Inmiddels hebben ze 2 zonen: Sam en Max. Sam is eind december 2010 geboren, Max 3 weken geleden. Maureen is van beide jongens de biologische moeder. Laura is de duomoeder, ook wel meemoeder genoemd. Laura heeft Sam na zijn geboorte moeten adopteren om juridisch ouder te worden. Vandaag heeft zij bij de gemeente Wassenaar haar zoon Max erkend.

Het COC Nederland heeft 13 jaar voor de wet gestreden. Vandaag is het dus eindelijk zo ver. Het COC werd de afgelopen maanden overspoeld door enthousiaste reacties van lesbische ouderparen op de nieuwe wet. ‘Geweldig nieuws’, schrijft één ouderpaar, ‘wij zijn superblij’ schrijft een ander. ‘We kunnen niet wachten om die dag naar
het gemeentehuis te gaan’. Betrokkenen bij het COC worden ontzettend bedankt voor de jarenlange ‘strijd’ en enorme inzet.

Vanmiddag wordt een feestelijke bijeenkomst op het COC-kantoor in Amsterdam georganiseerd  waar COC-voorzitter Tanja Ineke het Wassenaarse gezin – en andere gezinnen die in dezelfde situatie zitten – ontvangt om samen het glas te heffen op de eerste erkenningen.

Maureen Bergman

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top