Skip to content

Hele winter doorgewerkt bij Stoomtrein Valkenburgse Meer

7 april 20143 minute read

Wassenaar – De winter heeft dit jaar Nederland overgeslagen en daar zijn ze bij Stoomtrein Valkenburgse Meer stiekem wel een beetje blij mee. Haast elke werkdag kon er in de wintermaanden aan de verbetering van het spoor gewerkt worden. Stoomtrein Valkenburgse Meer / Nationaal Smalspoormuseum opent het rijseizoen 2014 tijdelijk met Pasen. Zaterdag 19 april en eerste en tweede Paasdag rijdt de stoomtrein en kunnen ook ritten gemaakt worden met de open groene bakken treinen. Na het Paasweekend gaat het museum weer even dicht tot de seizoensopening op zaterdag 3 mei a.s.

Heel veel werk verzet tijdens de wintermaanden
Afgelopen wintermaanden is hard gewerkt in de werkplaats aan de restauratie van het rijdend materieel en tal van andere spoorse zaken. Maar omdat ze bij Stoomtrein Valkenburgse Meer de geschiedenis levend willen houden, wordt bijvoorbeeld ook een ouderwetse grijze telefooncel, die vroeger tot het straatmeubilair behoorde, weer piekfijn in orde gebracht.

Voor de vrijwilligers van dit museum is geen uitdaging te groot. Als enige museumspoorlijn in Nederland bouwen zij zelf hun zware wissels. Deze wissels zijn uiteraard voorzien van wisselstellers met petroleumlampen. Ook zijn vele meters spoor vervangen. Op zaterdagen in maart en begin april waren er soms twee graafmachines, een shovel en een zware trekker met kipbak tegelijk in actie en is er meer dan 250 kubieke meter zand verwerkt.

Kassengebied in het buitenmuseum
Smalspoor werd vroeger veel gebruikt in de Nederlandse tuinderijen. Wie weet dat Nederland het grootste tuinbouwland was en is, kan zich voorstellen hoe groot dat smalspoornet vroeger was. In het Westland reden tuinderlorries beladen met kisten door de kassen. In Noord-Holland werd demontabel smalspoor gebruikt om de kolen van het land te halen. Maar ook in de Bollenstreek kwam smalspoor veelvuldig voor. In het buitenmuseum komt nu een complete tuinderij. Daarvoor is inmiddels het grondwerk klaar. De tuinderij zal bestaan uit een oude kas met een berging voor gereedschappen en een stookruimte met een gemetselde schoorsteen. Naast de kas komen lage plantbedden te liggen. De zogenaamde eenruiters. De groenploeg van dit sympathieke museum kan u er alles over vertellen.

Openingstijden met Pasen
Geopend zaterdag 19 april, Eerste Paasdag 20 april en Tweede Paasdag 21 april. De trein vertrekt om 11.00, 12.00, 13.00, 14.00 en 15.00 uur. Het museum is op deze dagen geopend van 10.30 tot 16.30 en ligt direct aan de A44, afslag Leiden Zuid. Vanaf Amsterdam afslag 8 en vanuit Den Haag afslag 9.

Reserveren is niet noodzakelijk. Bij grote drukte rijden extra treinen.
Stoomtrein Valkenburgse Meer
J.Pellenbargweg 1
2235 SP Valkenburg ZH
Tel . 071- 57 242 75

www.smalspoormuseum.nl

Tags

Valkenburgse meerWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top