Ga naar hoofdinhoud

Burgerparticipatie loont

10 april 20142 minute read

Wassenaar – Onderzoek naar burgerparticipatie toont aan dat wanneer je burgers bijtijds bij een project betrekt er drie grote voordelen geboekt worden: 1) het project verloopt sneller dan gepland; 2) het draagvlak onder de burgers voor het project stijgt en 3) de burgers hebben meer waardering voor het project.

De voordelen blijken vooral het grootst te zijn wanneer de burgers ook mee mogen beslissen. Dus naast meedenken en meedoen, vooral daadwerkelijk meebeslissen; dat gaf de grootste voordelen. Het draagvlak stijgt dan zelfs naar 90 tot 100%. En in plaats van bijvoorbeeld 24 maanden halveert de duur van het project naar 12 maanden.

In mijn eigen onderzoeken gaven burgers ook aan dat meedoen, meedenken en meebeslissen leerzaam was. Ze zeiden: “Ik ben veel te weten gekomen, ik voel me nu meer gewaardeerd door anderen, en ik waardeer mezelf veel meer”. Maar ook: “Het was heel erg gezellig, ik heb nieuwe mensen ontmoet, en ik heb nieuwe vrienden gemaakt.” Kortom, burgerparticipatie loont!

Laten we daarom hopen dat het onderwerp Burgerparticipatie op de eerste pagina van ons nieuwe Coalitieprogramma 2014-2018 komt te staan, zodat we alle veranderingen die ook op Wassenaar afkomen goed met elkaar kunnen oppakken en uitvoeren. Burgerparticipatie gaat immers dwars door alle politieke onderwerpen heen.

Thea Messemaker

Wassenaarders aan het Woord

Wilt u net als de schrijver van dit bericht uw (anonieme) mening geven over de politiek, de gemeente of iets anders in Wassenaar. Dat kan, u kunt ingezonden brieven (max. 250 woorden) sturen naar de redactie (Johan de Wittstraat 80, 2242 LC Wassenaar) of mailen naar info@wassenaarders.nl.

Tags

WassenaarWassenaarders
Gerelateerde artikelen
Back To Top