Skip to content

Paasweekend 2014 bij Stoomtrein Valkenburgse Meer (bij Leiden)

14 april 20144 minute read

Wassenaar – Stoomtrein Valkenburgse Meer / Nationaal Smalspoormuseum is geopend met Pasen. Doe uw (klein)kinderen een groot plezier en trakteer ze op een ritje met de stoomtrein. Nog steeds spreekt de stoomtrein tot de verbeelding en kleuters zingen ook nu nog vol overgave op school “Op een klein stationnetje, ‘s morgens in de vroegte, stonden zeven wagentjes netjes op een rij. En het machinistje draaide aan het wieletje. Hakke hakke puf, puf, weg zijn wij! Een trein met blije kinderen, daar kan geen overvol ballenbad van een meubelgigant met Pasen tegenop.

Zaterdag 19 april a.s. en eerste en tweede Paasdag opent Stoomtrein Valkenburgse Meer / Smalspoormuseum haar deuren. Een 80 jaar oude stoomtrein staat op haar paasbest gereed op spoor 1 voor het antieke station. De rode dakpannen van dit charmante gebouwtje harmoniëren prachtig met het jonge groen van de bomen die het buitenmuseum omzomen. Dit station is een replica van het tramstation van Gorssel uit 1923. Het buitenmuseum heeft nu naast dit station ook een locomotievenloods en een rijtuigenloods in de stijl van de originele gebouwen van de Geldersche Tramwegen die aan het begin van de vorige eeuw in de Achterhoek stonden. In de collectie van Stoomtrein Valkenburgse Meer bevinden zich locomotieven en rijtuigen van deze maatschappij zodat een historische combinatie ontstaat.

Met een snelheid van amper 20 kilometer per uur trekt het kleine, dappere en groen geschilderde locomotiefje puffend en fluitend zo’n drie tot vier rijtuigen achter zich aan. De kleinschaligheid van de stoom- en dieseltreinen op smalspoor maken dit museum extra aantrekkelijk voor kinderen. De machinist, de stoker en de conducteur hebben plezier in hun vrijwilligerswerk en delen hun passie graag met de (klein)kinderen en hun (groot)ouders. Bijkomend voordeel van stoom- en dieseltreinen op 70 cm smalspoor is dat de treinen niet zo groot zijn. Op Disneyformaat om het eens populair te zeggen. Voor jong en oud blijft het intrigerend als de locomotief zich sissend en rookwolken uitblazend in beweging zet.

Groene bakkentrein en bezoek aan museum
Teruggekomen na een rit van 30 minuten kunt u een tweede rit maken met een antieke dieseltrein die open wagens voorttrekt met groen geschilderde banken erop gemonteerd. Na de treinritten kunt u nog een bezoek brengen aan het Nationaal Smalspoor museum. Van lorrie tot stoomlocomotief, van mijnwagen tot personenvervoer, alles vindt u in het museum. Deze vorm van transport was tot vijftig jaar geleden niet weg te denken bij de aanleg van wegen, dijken en kanalen, in de turfwinning en de tuinbouw en niet te vergeten bij de vele steenfabrieken die ons land kende. U vindt u een overzicht van de geschiedenis van het smalspoor. Foto’s, video, maquettes en modellen geven een overzicht van de vele toepassingen van smalspoor. Tientallen echte stoom- en motorlocomotieven, die na hun actieve loopbaan in de collectie van de Nationale Smalspoorstichting zijn gekomen, kunt u opgeknapt of zorgvuldig gerestaureerd van dichtbij bewonderen.

Kinderen mogen in het museum (als ze voorzichtig zijn) gerust met hun handen kijken. En als de kleine kinderen uitgekeken zijn, dan is er speciaal voor hen een houten treinbaan en elektrische LGB speelgoedtrein beschikbaar. Lekker languit liggend op de vloer kunnen zij nog nagenieten van hun rit met de stoomtrein.

Geopend zaterdag 19 april, Eerste Paasdag 20 april en Tweede Paasdag 21 april. De stoomtrein vertrekt om 11.00, 12.00, 13.00, 14.00 en 15.00 uur. Een treinkaartje kost € 5,– voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Volwassenen betalen € 7,– en de jongste kinderen reizen gratis mee. De treinkaartjes zijn de gehele dag geldig en op vertoon van het zelfde kaartje mag ook het binnen- en buitenmuseum bezocht worden. Stoomtrein Valkenburgse Meer is op deze dagen geopend van 10.30 tot 16.30 uur en ligt direct aan de A44, afslag Leiden Zuid. Vanaf Amsterdam afslag 8 en vanuit Den Haag afslag 9.

Reserveren is niet noodzakelijk. Bij grote drukte rijden extra treinen.
Stoomtrein Valkenburgse Meer
J.Pellenbargweg 1
2235 SP Valkenburg ZH
Tel . 071- 57 242 75

www.smalspoormuseum.nl

Tags

Valkenburgse meerWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top