Skip to content

Geheim Vogeldagboek, Uniek boek over oorlog en vogels kijken

15 april 20142 minute read

Wassenaar – De vogelavonturen van de Haagse Henk Kortekaas en zijn drie vrienden spelen zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nauwgezet noteert de zestienjarige Kortekaas alle bijzonderheden over vogels en oorlog in zijn dagboek. Hij illustreert dit met zelfgemaakte tekeningen en foto’s. Hoofdredacteur Hans Peeters van Vogelbescherming Nederland bewerkte de teksten, interviewde nabestaanden en bezocht de gebieden waar de vrienden vaak kwamen.

Het resultaat is een uniek boek over oorlog en vogels kijken, dat leest als een spannend avonturenboek, maar van A-tot-Z waar gebeurd is.

Vier oer-Hollandse jongens hebben als passie: vogels kijken. Ieder weekend trekken ze erop uit om in de omgeving van Den Haag spannende soorten te spotten. Uitvalsbasis is de wijk Bezuidenhout, waar ze opgroeien. Er is echter één maar. De Tweede Wereldoorlog is in volle gang en hun vogelavonturen gaan gepaard met mitrailleurgeschut, een opstomende Armada en een niets ontziende bezetter. Om aan dit alles te ontkomen zien ze kans meerdere keren ‘onder te duiken’ in de Nieuwkoopse Plassen. Tijdens de oorlogsjaren ontwikkelen de jongens zich tot noeste mannen. Twee van hen belanden in het Oranjehotel in Scheveningen en één wordt zelfs op transport gesteld naar het concentratiekamp Sachsenhausen.

Auteurs
Henk Kortekaas zijn grote passies zijn natuur en fotografie. Ondanks dat werkt hij veertig jaar lang als boekhouder in Den Haag. Hij weet dat te combineren met een plaats in het Rotterdams Philharmonisch orkest als eerste cellist. Henk Kortekaas overlijdt op 5 oktober 2005.
Hans Peeters is hoofdredacteur van het tijdschrift VOGELS en werkt bij Vogelbescherming Nederland. Jarenlang was hij persvoorlichter voor de organisatie. Hij schreef meerdere natuurboeken, waaronder “Natuur is om de hoek” en “Beleef de lente”.

Boek
Het unieke boek “Geheim Vogeldagboek” is voor € 13,50 te koop in de winkel van Vogelbescherming Nederland te Zeist en via www.vogelbeschermingshop.nl

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top