Ga naar hoofdinhoud

Meer koopzondagen? Matig onderzoek, onduidelijke conclusie!

18 april 20142 minute read

Wassenaar – Onlangs heeft de gemeente een onderzoek laten uitvoeren naar de verruiming van de koopzondagen: wel of niet gewenst was de hoofdvraag. Het onderzoeksbureau Blaauwberg, die het onderzoek uitvoerde, trekt de conclusie dat 57 % van de ondernemers vóór verruiming zijn, maar dat 67 % géén gebruik zal maken om zijn winkel op zondag vaker open te doen dan nu al is toegestaan (12 zondagen per jaar). Een verschil van 10%.

Een goed onderzoek laat zien waar dit verschil door komt. Maar dat doet het bureau niet en de vraag is dus; is het onderzoek dan wel goed gedaan? Mijn antwoord? Nee, dat is niet goed gedaan , er is een cruciale onderzoekfout gemaakt. Alle ondernemers zijn namelijk op één grote hoop gegooid: kleine zelfstandigen, supermarkten, tuincentra, landelijke ketenwinkels. Ik heb geleerd dat je bij dit soort onderzoeken juist wel onderscheid moet maken. Ik had dus graag willen zien wie die 67 % van de ondernemers zijn die geen gebruik wensen te maken van nog meer koopzondagen. Maar mag ik raden? Ik denk de kleinere zelfstandige ondernemers! Ik vel geen oordeel over hun wensen, het enige wat ik wel weet dat 67% een ruime meerderheid is. Dus als ik de gemeenteraad was zou ik hier nog maar eens goed naar kijken: wie zijn die 67% en waarom willen zij niet nog meer zondagen open?! In het ergste geval zijn straks de grote ketenondernemers alle zondagen open en gaan de kleine zelfstandigen failliet en moeten ze hun winkel sluiten.

Thea Messemaker

Wassenaarders aan het Woord

Wilt u net als de schrijver van dit bericht uw (anonieme) mening geven over de politiek, de gemeente of iets anders in Wassenaar. Dat kan, u kunt ingezonden brieven (max. 250 woorden) sturen naar de redactie (Johan de Wittstraat 80, 2242 LC Wassenaar) of mailen naar info@wassenaarders.nl.

Tags

IngezondenKoopzondagWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top