Skip to content

Judo daar heb je een leven lang plezier van

23 april 20143 minute read

Wassenaar – Judo Ryu Wassenaar afdeling van Snel en Lenig geeft op verschillende basisscholen judoclinics. Afgelopen weken waren er clinics op de Bloemcampschool en Den Deylschool. En tijdens de Koningsspelen wordt dit nog verder uitgewerkt bij Den Deylschool en doet ook de St. Jozefschool mee.

Steeds meer kinderen gaan liever thuis achter een spelcomputer of TV zitten dan dat ze zich lichamelijk moe willen maken. Echter, met sport en spel worden kinderen uitgedaagd, zich te ontplooien, aan zelfvertrouwen te werken, grenzen te verleggen en te werken naar zelfstandigheid. Eigenlijk maakt het niet uit welke sport.

Echter, veel artsen bevelen vaak toch judo aan. Judo bevat veel zaken die voor een kind zeer leerzaam en leuk zijn. Het stoei-element, het samenwerken, direct lichamelijk contact, conditie, gedrag en discipline, enz. Al deze zaken helpen het kind om zich goed te kunnen ontplooien. Zijn verdere leven zal hij hier nog veel plezier van hebben. Veel ouders hebben toen ze jong waren ook ooit gejudoëd. En het is net als fietsen je verleerd het nooit.

Judo is een sport die je altijd met z’n tweeën beoefend. Je bent op elkaar aangewezen. Je leert dus verantwoordelijk voor elkaar te zijn. Als je iemand werpt en niet vasthoudt zal hij zich bezeren. Voor degene die valt, komt het neer op vertrouwen: houdt degene die mij werpt mij ook werkelijk vast ? Echt een kwestie van goed samenwerken en vertrouwen. En niet alleen met je vriendje, maar met iedereen op de mat. Je helpt elkaar.

Met judo worden heel veel spiergroepen getraind. De werking van het lichaam (de motoriek) blijkt dan opeens een uitdaging; je armen, benen, borst en hoofd moeten allemaal samenwerken, en toch elk iets anders doen om een techniek te laten slagen. En dan ook nog ‘rechts- en linkshandig’.

Tijdens het stoeien komen er ook emoties los, zoals angst en agressie, maar ook winst en verlies. Beheersing van deze emoties zijn dan cruciaal. Ook leer je wat je ter verdediging kunt doen, dit geeft meer zelfvertrouwen.

Net als bij andere sporten zijn er bij het judoën ook regels waar je aan moet houden, alles ten doel om veiligheid en plezier te garanderen. En als je plezier hebt in je sport dan ga je er ook graag naartoe.

Judo is voor iedereen: jong, oud, zonder of met handicap. Doe mee!

Voor meer informatie, zie de website www.snelenlenig.nl of mail vechtsport@snelenlenig.nl

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top