Skip to content

Rijseizoen 2014 geopend bij Stoomtrein Valkenburgse Meer (bij Leiden)

28 april 20143 minute read

Wassenaar – Zaterdag 3 mei a.s. opent Stoomtrein Valkenburgse Meer weer haar deuren voor een nieuw rijseizoen. Elk weekend tot en met het laatste weekend van september vertrekt op zaterdag en zondag vanaf 11.00 uur om elk heel uur een stoomtrein. De laatste stoomtrein vertrekt om 15.00 uur. Teruggekomen op het station kan aansluitend een rit gemaakt worden met een dieseltrein die open groene bakken voorttrekt. Vanwege de meivakantie is het museum ook geopend op dinsdag 29 april en donderdag 1 mei.

Stomen langs het meer
U kunt met uw (klein)kinderen een rit langs een deel van de oevers van het Valkenburgse Meer maken. Met een snelheid van amper 20 kilometer per uur trekt een klein, dapper en groen geschilderd stoomlocomotiefje puffend en fluitend zo’n drie tot vier rijtuigen achter zich aan. Op de dinsdag en donderdag wordt de trein getrokken door een stoom- of dieseltrein. Als het minder mooi weer is, zit u lekker beschut in de gesloten rijtuigen. Bij terugkomst op het ouderwetse tramstation uit 1926 kunt u de antieke en origineel ingerichte gebouwen van het buitenmuseum bewonderen. En als het weer het toelaat mag u met uw kinderen ook plaatsnemen op de open groene bakkeneagen die worden voorgetrokken door een ronkende dieselmotorlocomotief.

Oude techniek spreekt jong en oud aan. Welk kind weet nog steenkolen zijn? Hoe maak je eigenlijk stoom? Hoe werkt een stoomlocomotief? De vrijwilligers van het smalspoormuseum leggen het geduldig uit en laten de vuurkist zien om de warmte te voelen. Regelmatig klinkt ook de stoomfluit. Voor de kinderen is smalspoor toch al aantrekkelijk omdat de locomotieven op 70 cm smalspoor niet zo groot zijn. Op Disneyformaat om het eens populair te zeggen. De kinderen kunnen over goed bij om alles te bekijken.

Kinderen mogen in het binnen museum (als ze voorzichtig zijn) gerust met hun handen kijken. En als de kleine kinderen uitgekeken zijn, dan is er speciaal voor hen een houten treinbaan en elektrische LGB speelgoedtrein beschikbaar. Lekker languit liggend op de vloer kunnen zij nog nagenieten van hun rit met de stoomtrein.

Geopend elk weekend vanaf zaterdag 3 mei tot en met het laatste weekend van september. Tijdens de meivakantie ook op dinsdag 29 april en donderdag 1 mei. De stroomtrein vertrekt om elk heel uur. De laatste trein vertrekt om 15.00 uur. Het museum is op deze dagen geopend van 10.30 tot 16.30 uur en ligt direct aan de A44, afslag Leiden Zuid. Kinderen van 4-12 jaar betalen € 5,– en volwassenen € 7,– voor een rit met de stoomtrein. Een bezoek aan het binnen- en buitenmuseum is bij de prijs inbegrepen.

Reserveren is niet noodzakelijk. Bij grote drukte rijden extra treinen.
Stoomtrein Valkenburgse Meer
J.Pellenbargweg 1
2235 SP Valkenburg ZH
Tel . 071- 57 242 75

www.smalspoormuseum.nl

Tags

StoomtreinWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top