Skip to content

Hindemith een eerbetoon aan Koningsdag in Duivenvoorde

29 april 20143 minute read

Wassenaar – Het kasteel was op de eerste Koningsdag, zaterdagavond 26 april weer het toneel van het klassieke concert waar dit keer de prijswinnaars van het Christina Concours hun opwachting maakten.De altist Hessel Moeselaar en de pianisten Cathelijne Noorland en Yang Yang Cai, die vorig jaar winnares was van het Young Pianists Festival.

Tijdens het hoofdprogramma boeide concert-pianiste Yang Yang Cai met een sonate van Beethoven. Hier klinkt Beethoven zoals Beethoven moet klinken: impulsief, krachtig, maar ook verfijnd en genuanceerd. Perfect qua articulatie, timing en frasering, maar waar nodig ook grof en grenzeloos uitdagend.

Misschien is dat wel wat deze Beethoven zo buitengewoon boeiend maakt. Je voelt de vrijheid waarmee de pianiste speelt. Regeltjes doen er niet meer toe. Elke noot vertelt een verhaal waarnaar je kunt blijven luisteren. Daarna volgde een solo van de altist Hessel Moeselaar met 3 suiten van Reger. De solist beschikt over een mooie toon, zijn spel was opvallend lyrisch en zijn techniek feilloos.

Daarna werd de altist begeleid door de pianiste Cathelijne Noorland met een werk van Hindemith. Het is een wonderlijke mix van ironiserende neoromantiek en modernisme; je hoort Moeselaar en Noorland genieten van de kleine weerhaakjes die de componist hier en daar inbouwt. Bovendien was dit stuk ook toevallig een eerbetoon aan Koningsdag. Hindemith componeerde het stuk trauermusik destijds om King Georg V van Engeland te eren.

Vervolgens soleerde Cathelijne Noorland met Chaminade. Het is te horen hoe Chaminade de weg gebaand heeft voor meesters als Poulenc en Satie, die na haar kwamen. Ten slotte speelde het duo een suite van Bloch. De suite voor altviool behoort tot de beste composities van Bloch. Na de pauze speelde Cathelijne Noorland de bekende Roemeense dansen van Bartok. De demonische virtuositeit wist zij op meesterlijke wijze ten toon te spreiden. Vervolgens speelde het duo een werk van Hummel “Fantasie voor viool en orkest”. Na een serieuze openingsminuut was het vrolijkheid troef en pianiste Noorland was Hummels dartele figuratieve omspelingen overal meester. Een Potpourri voor altviool en orkest is wat de titel aangeeft: lekkere lichtgewicht muziek voor onbekommerd vermaak.

Tot slot speelde de pianiste Yang Yang Cai een werk van Debussy. Zij speelde Debussy spontaan, organisch, soms een beetje romantisch, robuust en zonder veel opsmuk, en lieten het aan de toehoorder over om te genieten van verrassende vergezichten onderweg. Het publiek beloonde hen na afloop met een aanhoudend applaus waarna de bloemenhulde volgde. Het was weer genieten geblazen in de mooie Daniel Marotzaal in Duivenvoorde.

Tags

DuivenvoordeWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top