Skip to content

Eetkamerconcert op 13 mei 2014

30 april 20144 minute read

Wassenaar – Kasteel Duivenvoorde organiseert in het kader van de tentoonstelling Heerlijk en Adellijk Groen een serie eetkamer-concerten met een romantisch tintje. Deze intieme concerten, waarbij de pianoforte centraal staat, worden afgewisseld met een verkorte rondleiding. Een bijzondere avond voor liefhebbers van muziek, kunst en Romantiek. Schubert, Fanny Mendelssohn, Czerny en Hummel. Tullia Melandri en Ere Lievonen op een historische pianofort De ontvangst is vanaf 19.30 uur (met kopje koffie/thee). Het eerste deel van het concert begint om 20.00 uur. Om 20.30 is er een verkorte rondleiding, waarna u om 21.15 uur het tweede deel van het concert kunt beluisteren. Na afloop is er om ca. 21.45 uur een drankje) .

De Romantiek in de muziek bestrijkt officieel de periode 1815-1910, maar er is sinds enige tijd sprake van een heroriëntatie, die deze muziekperiode meer in lijn brengt met de Romantiek in de literatuur, de periode 1795-1840. Het is ook de bloeitijd van het vierhandig pianospel. Deze periode valt samen met een heroriëntatie in de landschap- en tuincultuur. De strenge Renaissancestijl in de tuinaanleg, die deels nog steeds doorwerkte in de Baroktuin, maakte plaats voor de zwierige Rococotuinen, met al zijn herderinnetjes en rietgedekte huisjes-idylles. Dit werd in de loop van de vroege en latere Romantiek aangepast aan de meer natuurlijke vormen van het landschap, maar nu zònder de classicistische toevoegingen van tempels en mausolea. Als die er nog stonden uit de periode daarvóór, liet men ze staan. Ze pasten uitstekend in de Victoriaanse herwaardering van de zwaarmoedige interpretatie van de Oudheid en de strengheid. Vandaar dat ook de strenge vormen van de Renaissancetuin (weliswaar in de latere 19e-eeuwse interpretatie van de middeleeuwen en de Renaissance) weer terugkeren.

Met name Schubert en Felix en Fanny Mendelssohn vonden hun inspiratie in de natuur en in de aangelegde landschappen. Een groot deel van de liederen van Schubert hebben de natuur en tuinen, al dan niet met onbereikbare geliefden, als onderwerp. Liederen met woorden, en vooral zònder Woorden (Lieder ohne Worte) van Felix en Fanny Mendelssohn dragen titels die op natuur en lusthoven slaan. Broer en zus hebben op hun reizen vele albumbladen vol getekend met prachtige potloodtekeningen en aquarellen van landschappen en tuinen. Overigens van hoge kwaliteit! Maar ook de mindere goden in de pianowereld hebben honderden muziekalbum-pagina’s volgeschreven met pianomuziek over bloemen, bloemperken, romantisch struikgewas en tuinen. Zulks om de jongedames aan hun tafelpiano’s van muziek te voorzien.

Tullia Melandri en Ere Lievonen (beiden studeerden o.a. bij de beroemde Bart van Oort) kunnen als geen ander dit vroeg-romantische repertoire op historische tafelpiano’s (hèt instrument voor deze vroeg-romantische werken!) op een integere en introverte wijze brengen, waarbij niets van de heftigheid verloren gaat. Integendeel, juist door de ingetogen vertolking krijgt de romantische lading een extra dimensie. De romantiek in de muziek begint eerder dan U altijd dacht! Heerlijke “Biedermeier muziek” in een romantisch omgeving!

Kaarten voor dit eetkamerconcert kunnen besteld en betaald worden via de website van Kasteel Duivenvoorde, www.kasteelduivenvoorde.nl. De prijs per concert is € 22,50 per persoon en er zijn maximaal 30 kaarten per keer beschikbaar. Bent u in het bezit van een biebpas dan betaalt u slechts € 18,00.

Heerlijk & Adellijk Groen
Wie maakten de tuin van Kasteel Duivenvoorde tot een trendy barok lusthof en romantisch Engels park ? En waarom waren de tuinen voor eigenaren van buitenplaatsen minstens zo belangrijk als het huis zelf? Van 5 april tot en met 25 oktober 2014 presenteren Huygensmuseum Hofwijck in Voorburg en Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten samen de bijzondere tentoonstelling Heerlijk & Adellijk Groen. De historische tuinen van Hofwijck en Duivenvoorde. In de tentoonstelling staan de historische tuinen van deze beroemde buitenplaatsen centraal.

Herstel van historisch groen
Aanleiding voor dit bijzondere samenwerkingsproject is het herstel van historisch groen op beide buitenplaatsen. Bij Hofwijck is dit voorjaar de in 2004 begonnen reconstructie van de classicistische tuin van Constantijn Huygens afgesloten met de kap van twaalf moeraseiken langs het kanaal en het herplanten van historische fruitrassen in de boomgaard. Duivenvoorde staat aan het begin van de uitvoering van een herstelplan voor het 19de-eeuwse Engelse landschapspark van Jan David Zocher jr. Landschapsarchitect Michael van Gessel brengt met zijn parkherstelplan de scherpte van Zocher terug in het park en voegt enkele eigentijdse vernieuwingen toe. Zowel op Hofwijck als op Duivenvoorde kan de bezoeker genieten van eeuwen tuingeschiedenis en het verhaal achter de bijzondere tuinen.

Tentoonstelling Heerlijk & Adellijk Groen
Kasteel Duivenvoorde toont bezoekers in de tentoonstelling acht eeuwen tuingeschiedenis; van nutstuin en formele classicistische tuin – een achttiende eeuw modeverschijnsel onder vorsten en de adel – tot Engels landschapspark. Ook het huidige parkherstelplan wordt belicht. Duivenvoorde vertelt het verhaal aan de hand van prenten, kaarten, archiefstukken, boeken, porselein en enkele schilderijen. Ook kan het publiek via parkrondleidingen ‘Werk in uitvoering’ de werkzaamheden op de voet volgen.

Tags

DuivenvoordeWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top