Skip to content

Wassenaar, een wijk in een metropool?

1 mei 20142 minute read

Wassenaar – Mevrouw Liesbeth Spies is aangesteld als formateur voor het Wassenaars College. Een talentvolle vrouw; maar liefst twee studies gedaan, rechten en economie, en achtenswaardige prominente posten gedaan waaronder die van Minister van Binnenlandse Zaken.

Ik neem aan dat mevrouw Spies uitgaat van de wensen van de Wassenaarse politieke partijen en niet van haar eigen eerdere wetgevingen rondom het samenvoegen van gemeentes. Als bewindsvoerder bracht zij wetten tot stand waarbij de gemeenten Harenkarspel, Schagen en Zijpe werden samengevoegd tot de nieuwe gemeente Schagen; de gemeenten Graafstroom, Liesveld en Nieuw-Lekkerland tot de nieuwe gemeente Molenwaard, en de gemeenten Dirksland, Goedereede, Middelharnis en Oostflakkee tot de gemeente Goeree-Overflakkee. Want als dat het geval is dan hoop ik dat er stevige Burgerparticipatie tegenover staat. Sowieso hoop ik op dat laatste. We kunnen er niet vroeg genoeg bij zijn om onze Burgerparticipatie, met buurtrechten en referendum, op orde te hebben, passend bij de verkennende ontwikkelingen voor supergrote steden (metropolen) en het samenvoegen van provincies. Daarbij vergeleken is een fusie van Wassenaar met Voorschoten, Voorburg-Leidschendam kinderspel. Maar ook dan moet je je Burgerparticipatie bijtijds aangepast hebben, want alleen met vernieuwende Burgerparticipatie hebben de Wassenaarders zeggenschap over hun eigen woon- en leefomgeving. Zonder referendum en buurtrechten zijn we nergens meer, zijn we strakjes misschien slechts een wijk in een metropool, en bestaan er in die wijk Wassenaar ook geen raadsleden meer, alleen nog monddode inwoners, die eens in de vier jaar naar de stembus mogen. Het is een vergezicht dat ik hier schets, maar wel eentje om rekening mee te moeten houden.

Thea Messemaker

Tags

IngezondenWassenaarWassenaarders
Gerelateerde artikelen
Back To Top