Skip to content

69e Dodenherdenking in Wassenaar

5 mei 20143 minute read

Wassenaar – Gisteren 4 mei dodenherdenking: De dag dat we stil staan bij alle personen die gesneuveld zijn in de strijd voor onze vrijheid tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zo ook in Wassenaar bij het herdenkingsmonument op de Schouwweg.

Stille tocht
Vanaf half 8 verzamelde men zich op de kruising van de Nachtegaallaan en de Schouwweg. Om vervolgens om 19:50 in stilte naar het monument te lopen. . In de stoet liepen naast burgemeester Hoekema en zijn vrouw (oud-)raadsleden en collegeleden, vertegenwoordigers vanuit de Wassenaarse expatcommunity en de Amerikaanse school, brandweer, politie, en andere belangstellenden. Bij het monument aangekomen werd door de heer Henk Oenema, dirigent van Excelsior Wassenaar het taptoe-signaal gespeeld gevolgd door de 2 minuten stilte. Aansluitend werd door Excelsior Wassenaar het Wilhelmus gespeeld. Dit werd door de aanwezigen uit volle borst meegezongen.

Kranslegging
Na het Wilhelmus werd er begonnen met het leggen van kransen bij het monument, met de eerste krans door burgemeester Hoekema en zijn vrouw Marleen Barth. Er werden in totaal zo’n 10 kransen gelegd door onder andere VOMI en bond van Wapenbroeders, brandweer en politie, de Wassenaarse Oranjevereniging, COC Haaglanden, de St. Jan Baptistschool de Federatie van ouderen en een delegatie van de Amerikaanse school en ‘American Overseas Remember’. Na de kransleggingen mocht de stoet, bestaande uit familie en vrienden van veteranen en gesneuvelden, (veel) kinderen en andere belangstellende hun respect betuigen.

DSC 0101

Toespraak burgemeester Hoekema
De herdenking werd afgesloten met een toespraak van burgemeester Hoekema. Hierin benadrukte hij dat we niet alleen de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdenken, maar ook iedereen die sindsdien omgekomen is in strijd voor vrijheid. Vrijheid in niet vanzelfsprekend. Er vechten nog steeds dagelijks mensen voor hun geloof, geaardheid of huidskleur. Nu de generatie die de oorlog heeft meegemaakt steeds minder groot wordt is het belangrijk dat we de vrijheid blijven vieren. Hij was daarom erg te spreken over het feit dat er op de scholen in Wassenaar veel aandacht wordt besteed aan de Tweede Wereldoorlog. Burgemeester Hoekema sloot af met een gedicht dat geschreven is door onze dorpsgenoot de heer Willibrord Verkerk:

BIJ HET GEDENKTEKEN VOOR DE GEVALLENEN
Het zwaard der gerechtigheid gaat mij ontvallen –
Ik hield het zolang al boven mijn hoofd.
Waar bleven mijn vrienden? In groten getale
Hebben ook zij in de Vrijheid geloofd.
Naakt kniel ik nu voor Uw aangezicht,
Ik hoop op verlossing, maar ben zo verward.
Vergeef mij de doden: geef hun ook het Licht
Waarvoor ik vocht – tot bloedde mijn hart.

 

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
In De Spotlight: Asielkat Ziva
Back To Top