Skip to content

‘Volg de boswachter’ van Zuid-Holland

6 mei 20143 minute read

Wassenaar – Ze zijn ongekend populair: websites waarop je via webcams wilde dieren kunt bekijken. Maar wat doet de boswachter eigenlijk? Met de actie Volg de Boswachter geven de zes boswachters van Staatsbosbeheer in Zuid-Holland een kijkje in hun werkleven én in de natuur. In woord en vooral beeld doen de boswachters in de lente intensief verslag van hun werk via hun blog www.staatsbosbeheerzuidholland.wordpress.com.

Geen dag hetzelfde
Jenny van Leeuwen en Linda Groeneveld zijn boswachters in en rondom Den Haag en het Groene Hart, en zijn twee van de initiatiefnemers van Volg de Boswachter. ‘Boswachter is een beroep dat de fantasie prikkelt,’ vertelt Jenny van Leeuwen, ‘en terecht, het ís ook een uitdagend en mooi beroep. De natuur is de basis van ons werk en in de natuur is geen dag hetzelfde. De volgers zullen verbaasd zijn over de natuur in Zuid-Holland. Hopelijk kan ik een raaf of de jonge bosuilen in het Haagse bos op beeld vastleggen. Maar ik beloof niets, want de natuur is onvoorspelbaar. En dat is nou juist ook het mooie aan natuur’, aldus Van Leeuwen.

Volg de Boswachter
Kunnen we dan dag en nacht met een webcam naar de boswachters kijken? ‘Dat zou wat ver gaan,’ vertelt Linda, ‘We zullen via korte filmpjes vooral het verhaal van de boswachter en bijzondere momenten of plekken in beeld gaan brengen.’ Waar die verhalen over gaan is zo divers als de natuur van Zuid-Holland.’ Iedere boswachter diept een thema uit: Poldernatuur, Duin in beweging, Jonge bossen en Natuur op de platen. Boswachter Jenny heeft als thema ‘Natuur in de stad’ en zal vanuit dat thema haar werk in het Haagse Bos in beeld gaan brengen.

Gevoel meegeven
Ook in het druk bevolkte Zuid-Holland is er bijzondere natuur. Er zijn zelfs nog plekjes die bijna niemand kent, plekken waar zeldzame vogels voorkomen of juist overweldigende vogelkolonies of bloemenvelden. De boswachters nodigen de volgers uit om via het blog de Zuid-Hollandse natuur door hun ogen te gaan ontdekken. Jenny: ‘Veel mensen weten niet wat er allemaal leeft dicht bij hen in de buurt. Het is mooi om met filmpjes juist ook die verrassende natuur dichtbij de mensen te brengen’.

Onbekende pareltjes
Dieren (en boswachters) kijken op film is leuk, maar zelf gaan kijken is nog veel leuker. De boswachters geven via Volg de Boswachter de mooiste plekjes van de provincie prijs. Aan het eind van Volg de Boswachter organiseren de boswachters een publieksexcursie naar het gebied, welke het meest bekeken is. Door de boswachters te volgen creëren de volgers dus een eigen uitje. Volg de Boswachter duurt van 6 mei tot 15 juli. Daarna zijn de boswachters natuurlijk nog steeds te volgen via het weblog en social media.

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
In De Spotlight: Asielkat Ziva
Back To Top