Skip to content

Duindigt 18 mei: de 73e editie Holland – België

13 mei 20142 minute read

Wassenaar – De dravers Noble Moesdonck (B), Mack the Butcher, Linette B en Hinde Buitenzorg waren 15 jaar geleden de vier winnaars van de interland Holland-België. Wat we toen niet konden bevroeden, was dat het de laatste keer was dat de roemruchte interland op Duindigt was verreden. In 2000 volgde nog een return (met weer een Hollandse uitzege) in België, maar daarna was het helaas gedaan met deze prachtige traditie. Editie 2001 werd wegens gebrek aan animo geannuleerd, daarna is de match niet meer op de koerskalender verschenen.

Oorzaken? De tanende belangstelling voor de sport gecombineerd met het krimpen van zowel de Belgische als Nederlandse draverfokkerij. De sport in België heeft zich gericht op de grote buurman Frankrijk, waar drafsport zoals bekend op een veel hoger niveau wordt bedreven. Gelukkig waren er enkelen die met weemoed aan de jaarlijkse interland terugdachten. Met name de Waregem- preses Joseph van den Broecke maakte zich sterk voor de terugkeer van de match. Zijn inspanningen leidde vorig jaar tot een voorzichtige terugkeer. Wel in een nieuwe stijl, dus zonder de populaire confrontaties per jaargang. In de nieuwe opzet worden de paarden ingedeeld op winsomklasse in plaats van leeftijd en is ook de openstelling voor definitief ingevoerde imports, zodat ook Franse dravers kunnen deelnemen. Bovendien was er een koers voor amateurrijders. De editie Waregem was niet al te spectaculair, wegens een ongelukkig gekozen datum in het weekend van de Zweedse Elitloppet, maar een kniesoor die erop let. Gezellig en goed bezocht was het evenement in ieder geval. In eigen huis wonnen de Duivels alle drie de onderdelen.

Na 15 jaar is Duindigt zondag 18 mei het decor van de 73e editie. De match telt dit jaar vier onderdelen. Een voor amateurs en amatrices en drie voor de in nationale kleuren rijdende profs. Deelnemende dravers zijn paarden van 3 jaar en ouder die ingeschreven staan in een van beide stamboeken. De koersen hebben een bovengrens van 80.000 euro waardoor de echte generatietoppers en de meeste Franse imports er niet bij kunnen zijn. De inschrijvingen ogen vooralsnog interessant met van Hollandse zijde namen als die van Derbywinnaar Davy Boko, Criterium-kampioen Cowboy Fanatic en de beresterke Caen Oldeson.

73e Interland Holland – België
1946-2000, 2013-heden
Nederland 50
België 20
Onbeslist 2

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top