Skip to content

Donderdag 29 mei Nationale Stoomtreindag bij Stoomtrein Valkenburgse Meer

19 mei 20143 minute read

Wassenaar – Op Hemelvaartsdag wordt ook bij de Stoomtrein Valkenburgse Meer gevierd dat het dit jaar precies 175 jaar geleden dat De Arend als eerste trein tussen Amsterdam en Haarlem reed. In dit jubileumjaar besteden alle railmusea in Nederland extra aandacht aan de viering van deze Nationale Stoomtreindag. Stoomtreinen zijn in Nederland al meer dan 50 jaar geleden van het spoorwegnet verdwenen. Talloze enthousiaste vrijwilligers zijn wekelijks in touw om dit historisch erfgoed rijdend te tonen aan het publiek.

Dankzij de inzet van die vrijwilligers reden vanaf 1972 enkele dagen per jaar op het smalspoornet van de Leidse Duinwaterleiding een stoomtrein met enthousiaste bezoekers. In 1992 vond een grote verhuizing plaats naar het recreatieterrein bij Valkenburgse Meer en werd een aanvang gemaakt met de huidige 3,2 km lange spoorlijn langs het meer. In de afgelopen 22 jaar hebben vrijwilligers vele locomotieven, rijtuigen en wagons gerestaureerd en een binnen- en een buitenmuseum gerealiseerd. De smalspoorcollectie van dit museum behoort inmiddels tot de grootste van Europa.

Terug in de tijd
Op Hemelvaartsdag, donderdag 29 mei a.s. is het “Nationale Stoomtreindag”. In heel Nederland zijn de museumtreinen en trams die dag onderweg. Ook bij de Stoomtrein Valkenburgse Meer is die dag volop actie met historisch spoorwegmateriaal. U koopt uw ouderwetse kartonnen treinkaartje in een replica van een oud stoomtramstation uit 1926. Uw treinkaartje is tevens uw toegangsbewijs voor binnen en buitenmuseum en geeft u recht op twee verschillende treinritten. Direct bij binnenkomst maakt u een reis terug in de tijd. Alle gebouwen roepen zowel van binnen als van buiten een gevoel van nostalgie op. In de bioscoopzaal van het binnenmuseum draait een film over de geschiedenis van het smalspoor en de geschiedenis van het museum zelf.

Rit langs een deel van het Valkenburgse Meer
Met een snelheid van amper 15 kilometer per uur trekt de stoomlocomotief zo’n drie tot vier rijtuigen achter zich aan voor een fraaie rit langs het Valkenburgse Meer. De kleinschaligheid van de stoom- en dieseltreinen op smalspoor maken dit museum extra aantrekkelijk voor kinderen. De machinist, de stoker en de conducteur hebben plezier in hun vrijwilligerswerk en delen hun passie graag met de (klein)kinderen en hun (groot)ouders. Voor jong en oud blijft het intrigerend als de locomotief zich sissend in beweging zet. Na een rit met de stoomtrein kan nog een tweede treinrit worden gemaakt met een kleine open trein die getrokken wordt door een van de oude motorlocomotieven uit de collectie van het museum.

Speciale tijdelijke expositie antieke Märklintreinen uit de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw
Een van de trouwe vrijwilligers van dit museum laat nog tot en met 15 juni a.s. zijn grote verzameling oude Märklintreinen rijdend zien op een enorme modelbaan van maar liefst 10 meter lang. Dit kostbare speelgoed van vooroorlogse jongetjes met rijke ouders, rijdt in het museum rondjes over de originele blikken rails. De kans om deze aandoenlijk ouderwets aandoende blikken treinen op schaal 0 rijdend te zien is niet groot. Veel van dit materiaal staat veilig bij liefhebbers thuis of achter glas in vitrines van speelgoedmusea over de gehele wereld.

Het museum is geopend van 10.30 tot en met 16.30 uur. De stoomtrein vertrekt elk heel uur van 11.00 tot 15.00 uur. Een treinkaartje kost € 5,– voor kinderen € 7,– voor volwassenen. Met het kaartje mag onbeperkt worden meegereden en kunt u ook het binnen- en buitenmuseum mee bezoeken. Het museum ligt direct aan de A44, afslag Leiden Zuid. Vanaf Amsterdam afslag 8 en vanuit Den Haag afslag 9.

Stoomtrein Valkenburgse Meer
J.Pellenbargweg 1
2235 SP Valkenburg ZH
Tel . 071- 57 242 75
www.smalspoormuseum.nl

Tags

StoomtreinValkenburgse meerWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top