Ga naar hoofdinhoud

Scholen in Wassenaar krijgen les in democratie

22 mei 20142 minute read

Wassenaar – Leerlingen van groep 7 en 8 hebben afgelopen week kunnen ervaren hoe het is om in de lokale politiek te zitten. Op initiatief van de gemeenteraad van Wassenaar volgden zij het doe-programma Democracity met als doel om samen een stad te bouwen.

De interactieve lessen werden gegeven in de raadszaal in De Paauw. Onder leiding van spelleiders van ProDemos werden ‘leerlingenfracties’ samengesteld die met elkaar in discussie gingen en elkaar van hun standpunten moesten overtuigen.

Raadsleden Dineke den Hartog (CDA) Merijn Schik en Ritske Bloemendaal (beiden D66) waren aanwezig om de ervaringen te horen en vragen te beantwoorden. De leerlingen wilden bijvoorbeeld van hen weten of het in de echte raad ook zo gaat. Ritske Bloemendaal: ‘Ja dus, alleen mogen wij elkaar interrumperen. De kinderen moesten elkaar vooral laten uitpraten. Deze lessen sluiten goed aan en manier van bij de beleving van de kinderen. De vraagstukken zijn een kruising tussen ruimtelijke ontwikkeling en economie. Zij moesten bijvoorbeeld een besluit nemen of er al dan niet een supermarkt moest komen en zo ja, waar dan. Of beter een sportschool of universiteit.’ Hij noemt het belangrijk dat kinderen al jong kennis maken met het hoogste goed, de democratie en het belang van stemmen.

Ook burgemeester Jan Hoekema als voorzitter van de gemeenteraad woonde een aantal lessen bij en ging in gesprek met de leerlingen. “De lessen zijn een goed initiatief. Leerzaam en educatief. Het is hartverwarmend te zien hoe jonge mensen al bezig kunnen zijn met moeilijke afwegingen, wat doen we wel en niet in de gemeente.”

Aan de lessen van ProDemos deden leerlingen van de St. Jozefschool, de Kievietschool, de Herenwegschool, de Montessorischool en de Den Deylschool mee. Meer informatie op www.prodemos.nl.

Tags

ScholenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top