Skip to content

Draaiorgel

26 mei 20142 minute read

Wassenaar – Samen met aangename weersomstandigheden, gezellige terrassen en een mede daardoor druk bezochte Langstraat, steekt ook deze lente de plaag van het Wassenaarse straat-draaiorgel de luidruchtige kop weer op.

Stond vroeger de orgelman met enige vakbekwaamheid aan het wiel zich tenminste nog ietwat in te spannen, was er toch altijd dat trieste, getormenteerde paard met zijn gelaten geloken ogen en reeds murw gebeukte oren om letterlijk je medelijden op te wekken. Gelukkig is die tijd van dierenmishandeling vrijwel overal vervlogen, maar ook het voor sommigen aangenaam nostalgisch fenomeen ”orgeldraaien” is verworden tot het knetterhard afspelen van een mechanisch voort dreunend, volstrekt niet melodisch dramrepertoire, hinderlijk omwalmd door uitlaatgassen van het gemotoriseerd vehikel. Niet alleen is er over de gehele lengte van onze prettige winkelstraat geen ontkomen aan dit kwellend -toeristisch animerend(??)- vermaak, ook de tijdsduur dat de heren zich op een vaste plek vlak voor, of bijna in, een winkel menen te moeten ophouden is ondragelijk lang en tergend.

Zodoende is op een terrasje zitten al helemaal uit den boze, je kunt daar op vrijdag en zaterdag niets of niemand meer verstaan, en onze hondjes zijn van verre al hysterisch van angst door het brullend naderende gevaar, wat winkelen of zitten op die dagen voor ons helaas onmogelijk maakt. Niet alleen ik, maar alle aanwezigen, inclusief verkopers, obers etc. in diverse zaken die ik op betreffende dagen bezocht, beklagen zich over de toenemende terreur van dit orgel!

Tot overmaat van ergernis wordt vervolgens opdringerig grijnzend het bekende centenbakje door ”je strot gedouwd” in het overhaast passeren. Gaarne zou ik hierin een oprotpremie leggen, mocht dit tot de mogelijkheden behoren! Ik vraag mij af of de gemeente de aanwezigheid en/of het volume van deze overlast gevende traditie niet meer zou moeten inperken; wanneer iemand zich met bijvoorbeeld zijn autoradio knalhard uit open raampjes schallend, aan de openbare weg ophoudt, wordt diegene toch ook bekeurd of berispt?

Patricia Koster

Wassenaarders aan het Woord

Wilt u net als de schrijver van dit bericht uw (anonieme) mening geven over de politiek, de gemeente of iets anders in Wassenaar. Dat kan, u kunt ingezonden brieven (max. 250 woorden) sturen naar de redactie (Johan de Wittstraat 80, 2242 LC Wassenaar) of mailen naar info@wassenaarders.nl.

Tags

IngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top