Skip to content

Expositie rijdende antieke Märklintreinen uit de jaren ’20 en ’30

26 mei 20143 minute read

Wassenaar – Tot en met 15 juni is bij de Stoomtrein Valkenburgse Meer een unieke verzameling antieke blikken Märklintreinen rijdend te zien op een enorme modelspoorbaan. Dit kostbare speelgoed van vooroorlogse jongetjes met rijke ouders, rijdt in het museum rondjes over de originele blikken rails. Behalve deze unieke tijdelijke expositie biedt het museum ook haar normale tentoonstelling en kunnen de bezoekers twee unieke treinritten maken. De Stoomtrein Valkenburgse meer ligt tussen Leiden, Wassenaar en Katwijk aan de snelweg A44.

Modeltreinen bestaan bijna net zo lang als het grote voorbeeld. Al in 1891 presenteert Märklin, als speelgoedfabrikant, een serieproductie van de eerste speelgoedtreinen op een beurs in Leipzig. Erg veilig en kindvriendelijk is het niet. De eerste speelgoedtreinen werken ook op stoom. Met spiritus wordt het water verhit. In een oogwenk is het blikken treintje gloeiend heet. Eenmaal los gelaten op de rails gaat de loc er op topsnelheid vandoor. De snelheid kan nog niet geregeld worden. En omdat veelal op het tapijt wordt gereden kan een ontsporing gemakkelijk een flink binnenbrandje veroorzaken.

Als in het begin van deze eeuw de eerste elektrische modeltreinen op de markt komen, wordt het er niet veiliger op. Deze treinen rijden op 110 of 220 volt. Er is in die dagen nog weinig kennis van elektriciteit. Halverwege de jaren 20 worden deze treinen bij Wet verboden. Märklin komt dan met treinen op zwakstroom die met een transformator kunnen worden bediend. Om de speelgoedtreinen voor een breder publiek toegankelijk te maken, komen er ook opwindtreinen op de markt.

Op de modelbaan die staat opgesteld bij Stoomtrein Valkenburgse Meer rijden zowel elektrische als opwindtreinen. Op baan staan ook blikken gebouwen en accessoires opgesteld. De kans om deze aandoenlijk ouderwets aandoende blikken treinen op schaal 0 rijdend te zien is normaal niet groot. Meestal staat dit materiaal veilig bij liefhebbers thuis of achter glas in de vitrines van speelgoedmusea. De collectie die nu in Valkenburg te zien is, is van een van de medewerkers van het museum. Het was 38 jaar geleden dat hij voor het laatst zijn spoorbaan had opgesteld. Haast u zich dus als u van deze buitenkans gebruik wilt maken. Het museum is ook geopend met Hemelvaartsdag en ook dan wordt de gehele dag dit unieke materieel rijdend getoond.

Het museum is geopend van 10.30 tot en met 16.30 uur. De toegang bedraagt € 5,– voor kinderen en € 7,– voor volwassenen. Met het toegangskaartje kunt u het binnen- en buitenmuseum bezoeken en natuurlijk ook ritten maken met een stoomtrein en een antieke dieseltrein. Het museum ligt direct aan de A44, afslag Leiden Zuid. Vanaf Amsterdam afslag 8 en vanuit Den Haag afslag 9.

Stoomtrein Valkenburgse Meer
J.Pellenbargweg 1
2235 SP Valkenburg ZH
Tel . 071 – 57 242 75
www.smalspoormuseum.nl

Tags

Valkenburgse meerWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top