Skip to content

Stoom en dieseldagen op 14 & 15 juni bij Stoomtrein Valkenburgse Meer

2 juni 20143 minute read

Wassenaar – Met drie stoomlocomotieven onder stoom en tientallen motorlocomotieven in actie, is dit het grootste jaarlijkse evenement bij de Stoomtrein Valkenburgse Meer in het Zuid-Hollandse Valkenburg. Er is een intensieve treindienst, elke middag om 14.00 uur een grote parade door het museum en er zijn enkele grote modelbanen. Bezoekers kunnen twee verschillende treinritten maken. Met diverse oude motoren, tractoren en draaiorgel De Tony is het feest compleet.

Stoom- en dieseldagen 14 en 15 juni 2014
Op deze dagen laten de vrijwilligers van het smalspoormuseum zien welke nieuwe projecten in het afgelopen jaar zijn gerealiseerd. Zo komen er enkele motorlocomotieven na jarenlange restauraties voor het eerst op de spoorbaan. In de unieke locomotievenparade om 14.00 uur is er dit jaar speciale aandacht voor de in Delft gebouwde motorlocomotieven van Spoorijzer. Er zijn zes van deze locomotieven rijdend te zien. Tijdens de parade komen meer dan twintig locomotieven met bijbehorende wagen aan het publiek langs . Dit bijzondere weekend komen alle rijvaardige locomotieven in actie. Zeldzame museumstukken komen dit weekend voor één keer naar buiten om hun kunnen te tonen. De bezoekers zullen bij de parade van deskundig commentaar worden voorzien.

Werkplaats gedeeltelijk opengesteld en demonstratie spoorbouw
Nieuw dit jaar is een restauratieroute door de werkplaats. U kunt diverse projecten zien die in restauratie zijn en krijgt uitleg van de medewerkers die er aan werken. Aan het einde van de route gaat u via de smederij naar buiten waar een demonstratie spoorbouw plaatsvindt.

Er zullen regelmatig demonstraties (zoals die van de traverses) worden aangekondigd. Er staan vrijwilligers voor u klaar om rondleidingen te verzorgen over het gehele terrein, de werkplaats en het museum. Om 14.00 uur begint het hoogtepunt van deze dag: de parade

Bevriende clubs en organisaties
Om dit weekend luister bij te zetten, zijn door het smalspoormuseum tal van collega’s uitgenodigd om oude techniek aan de bezoekers te tonen. Op het uitgestrekte terrein van het buitenmuseum draaien stationaire dieselmotoren. In de rijtuigloods en het museum vindt u diverse stoom & dieselmodellen al of niet rijdend op modelbanen. In het museum is een grote modelbaan opgesteld waar antieke Märklintreinen uit de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw rijdend op rijden. In de rijtuigloods staat een van de grootste LGB-modelbanen uit ons land.

Stoom- en dieselritten langs het meer
Voor en na de parade is de gehele dag een intensieve personentreindienst met drie personentreinen langs het Valkenburgse Meer. Na een uitgebreide spoorvernieuwing kunnen de bezoekers dit weekend voor het eerst weer per open trein naar de remise rijden. Op andere deel van de spoorlijn is een intensieve treindienst met de grote personenrijtuigen achter de stoomlocomotieven. Met uw ouderwetse kartonnen treinkaartje kunt u de gehele dag meerijden in alle personentreinen. Voor de kinderen staat naast het antieke station een springkussen opgesteld.

Het museum ligt direct aan de A44, afslag Leiden Zuid. Vanaf Amsterdam afslag 8 en vanuit Den Haag afslag 9. Als u dit museum nog nooit eerder heeft bezocht, dan zijn deze stoom- en dieseldagen wellicht een uitgelezen kans om kennis te maken met dit sympathieke museum waar ook de (klein)kinderen van zullen genieten. Het museum is beide dagen geopend van 10.30 – 17.00 uur. Prijzen € 9,00 voor volwassenen en kinderen betalen € 7,00.

Tags

StoomtreinValkenburgse meerWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top