Skip to content

Zomerconcert met pianoduo Lestari Scholtes en Gwylim Janssens

6 juni 20143 minute read

Wassenaar – Lestari Scholtes (1984) en Gwylim Janssens (1985) werden erkend als één van de meest belovende pianoduo’s van hun generatie. Hun debuut in Carnegie Hall in mei 2009 werd geprezen als ‘het hadden net zo goed 25 of 30 vingers kunnen zijn, zo groots en samengesmolten was hun klank. Subliem duo in topvorm’. Zij traden op in 5 continenten en wonnen de afgelopen jaren diverse internationale prijzen, waaronder de Vriendenkrans van het Concertgebouw en Radio4 Talent van het Jaar Award.

Zie hieronder het programma en de motivatie van het pianoduo:

Programma
W.A. Mozart: Sonate in Bes KV 358
S. Barber: selectie uit Souvenirs opus 28
M. Ravel: Boléro (arr. piano vier handen door Ravel)
Pauze
I. Stravinksy: Le sacre du printemps

Lestari Scholtes (1984) en Gwylim Janssens (1985) studeerden beiden aan het Brabants Conservatorium. Gaandeweg ontstond een vriendschap waarin het idee om pianoduo te spelen steeds vaker werd geopperd en gepraktiseerd. En zo onstond in 2003 het Pianoduo Scholtes & Janssens. Pas na enkele jaren werd de keuze voor het duospel serieuzer en begon het aandeel in solospel langzaam af te nemen.

In 2007 ontmoetten Lestari en Gwylim het befaamde Silver-Garburg pianoduo in de Tel-Hai International Piano Master Classes in Israel en dit duo vroeg hen om in Hannover te komen studeren aan de Hochschule für Musik und Theater, aan de specifieke pianoduo-opleiding. Vanaf dat moment kwam de ontwikkeling en de carrière van het duo in een stroomversnelling. Het was niet zozeer dat een doelbewuste keuze werd gemaakt om in muzikaal opzicht volledig voor het duo te gaan, het was een logisch gevolg uit de eerdere stappen, de successen tot dan toe en de veeleisendheid van het studieprogramma in Duitsland. Met het deelnemen aan diverse internationale concoursen, werd het duospel een muzikale natuur zoals het solospel die voor solisten is.

Langzamerhand hebben Lestari en Gwylim zich weten te ontwikkelen tot specialisten in het genre en daarmee vervullen zij voor het genre een voortrekkersrol in Nederland. Naast hun spel kenmerkt het duo zich ook door het ondernemerschap, waarmee zij behalve zichzelf ook het genre pianoduo op de kaart willen zetten zoals dat in landen als Duitsland en de Verenigde Staten al het geval is. Dit heeft zich onder andere geuit in het opzetten van het Pianoduo Festival Amsterdam. Het duo beseft daarbij goed welke kansen zij zelf hebben gehad in hun periode als jong talent en zij zetten zich daarom in het bijzonder in voor talentontwikkeling in binnen- en buitenland.

Scholtes & Janssens houden er een divers repertoire op na dat loopt van Bach tot hedendaagse composities. Dat neemt niet weg dat binnen deze veelzijdigheid aan stijlen, het duo zich sterk heeft weten te profileren met Franse en Russische muziek van het eind van de 19e eeuw tot aan de eerste helft van de 20e eeuw. De enorme rijkdom aan stijlen in deze periode, de technische veeleisendheid en de artistieke vrijheid die de musicus in dit repertoire heeft, spreken Lestari en Gwylim tot de verbeelding.

Tot dusverre heeft hun muzikale voorkeur twee cd’s met Franse en Russische muziek opgeleverd, waarvan de nieuwste, Paris!, is uitgekomen in mei 2014. Zij willen evenwel benadrukken dat juist de diversiteit in het repertoire hen zoveel mogelijkheden tot verdere exploratie en ontwikkeling geeft, dat dit slechts het begin is. Het eerste decennium als duo is voorbij gevlogen en heeft de inspiratie voor het duospel alleen maar verder aangewakkerd.

Kasteel Duivenvoorde
adres: Laan van Duivenvoorde 2252 AK Voorschotentel 0715613752
Entree: 25 euro incl. pauzedrankje, vrije garderobe, vrij parkeren op het nieuwe parkeerterrein bij het kasteel
Reserveren bij de Toonzetter: tel 06-25358951 of per e-mail impresariaat@toonzetter.nl

Voorverkoopadressen:
Marcella, Schoolstraat 148, 2251 BG Voorschoten 071-561 42 20
Boekhandel De Kler, Langstaat 148, 2242 JZ Wassenaar 070 517 02 75

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top