Skip to content

Cecile de Jong, winnares van de KNAW Onderwijsprijs 2014, een bijzondere prestatie

11 juni 20143 minute read

Wassenaar – Na reeds tweemaal de Olympiade Grieks te hebben gewonnen en eenmaal de tweede prijs bij de Olympiade Latijn is Cecile de Jong (6V Adelbert College Wassenaar) er opnieuw in geslaagd een prestigieuze nationale prijs in de wacht te slepen. Ditmaal de KNAW Onderwijsprijs voor de beste VWO-profielwerkstukken van Nederland. De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) wil met deze jaarlijkse prijs leerlingen stimuleren een topprestatie te leveren. Een jury van wetenschappers kiest uit ongeveer vijfhonderd inzendingen de drie beste werkstukken van elk profiel. Het werkstuk van Cecile, geschreven bij het vak Grieks, is gekozen als één van de drie beste in het profiel Cultuur en Maatschappij.

Cecile wint met deze prijs een mooi geldbedrag bestemd als studiebeurs voor het eerste jaar aan een Nederlandse universiteit. De school krijgt van de KNAW een officiële plaquette. Ook de begeleidende docent wordt niet overgeslagen. De eer komt evenwel volledig en uitsluitend toe aan Cecile. Het was voor de begeleider (schrijver van dit stukje) slechts een feest om met Cecile mee te mogen denken over haar onderwerp en de aanpak van haar werkstuk. Het is aan haar enthousiasme, initiatief, precisie en stiptheid te danken dat haar werkstuk met de titel “Goddelijk ingrijpen in de Geschiedenis, een literatuuronderzoek naar de rol van goden in de Historiën, geschreven door de Griekse schrijver Herodotus in de vijfde eeuw voor Christus” een boeiend en zeer lezenswaardig verslag van haar onderzoek is geworden, dat terecht bij de KNAW in de prijzen is gevallen. Via de site van de KNAW, Onderwijsprijs, is het werkstuk downloadbaar (www.knawonderwijsprijs.nl/winnaars/2014).

Dinsdag 10 juni vond de officiële prijsuitreiking plaats in het Trippenhuis in Amsterdam, de zetel van de KNAW. Cecile werd vergezeld door familie, vrienden en een delegatie van school.

Na de opening van het programma door de president van de KNAW, prof. dr Hans Clevers, presenteerden de winnende leerlingen zichzelf en hun profielwerkstuk-onderzoek in korte You-Tube-filmpjes. De vier verschillende profieljury’s gaven een toelichting op hun keuzen. Een citaat uit het juryrapport van het profiel Cultuur en Maatschappij: “De jury roemt de heldere opzet, de zorgvuldige werkwijze en het rijpe, genuanceerde oordeel, die het profielwerkstuk van Cecile de Jong naar een hoog academisch niveau tillen.”

Het programma werd voortgezet met een spotlight op de docenten die de winnaars bij hun onderzoek hadden begeleid- zij kregen een stedentrip naar Boedapest aangeboden- en afgesloten met de Grande Finale waarin de winnaars zelf hun prijs uitgereikt kregen door de directeur-generaal Primair en Voortgezet Onderwijs van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de heer drs A. de Jong. Aansluitend gingen alle winnaars gezamenlijk op de foto en werd er bij een drankje en een hapje nog uitgebreid nagepraat over deze memorabele middag.

Wij feliciteren Cecile van harte met deze bijzonder knappe prestatie.

Tags

AdelbertWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top