Ga naar hoofdinhoud

Lustrum OBVW: “De omvorming van het heidense in het christelijke Rome”

12 juni 20142 minute read

Wassenaar – Tijdens de Lustrumweek van Bibliotheek Wassenaar geeft Prof. Dr. Fik Meijer een interessant hoorcollege over “De omvorming van het heidense in het christelijke Rome”. In 330 stichtte de Romeinse keizer Constantijn op de plaats van het oude Byzantium een nieuwe stad: Constantinopel. Weldra werd die stad het ‘nieuwe Rome’ genoemd.

Maar er was ook nog het oude Rome. Vaak is beweerd dat in de volgende driehonderd jaar Rome alleen maar een teruggang beleefde en Constantinopel direct de plaats van Rome innam. Het ligt genuanceerder, het was een lang en geleidelijk omvormingsproces. Ondanks de neergang bleef Rome de stad met de rijkste historie en de lofzangen op de stad gingen gewoon door, sterker nog, ze namen zelfs toe. In Rome lieten keizers het afweten. Ze bezochten Rome niet meer, pausen sprongen in het machtsvacuüm. De innames van Rome door Visigoten en Vandalen versnelden het neerwaartse proces, zoals de terugloop van het aantal inwoners van de voormalige hoofdstad aangeeft. Rome werd een andere stad: het gezichtsbepalende centrum van de christelijke wereld, niet tot vreugde van de keizers in Constantinopel.

Dit alvast als opwarmertje voor het komende culturele seizoen, want Dr. Fik Meijer verzorgt in januari 2015 ook een reeks hoorcolleges in de bibliotheek over de ondergang van het Romeinse rijk en het begin van de Middeleeuwen.

Bibliotheek, Langstraat 40, 2242 KM Wassenaar
Datum: 4 juli 2014
Tijd: 10.30 uur – 12.30 uur
Speciale Lustrumprijs: € 5,00
Reserveren is gewenst en kan per mail lezingen.wassenaar@obvw.nl of telefonisch 070-5113397.

Tags

OBVWWassenaar
Back To Top