Skip to content

Boerenlandpaden zijn weer geopend

20 juni 20142 minute read

Wassenaar – Vanaf maandag 16 juni jl. mag er weer worden gewandeld door het boerenland. Het broedseizoen van de weidevogels is afgelopen, dus wandelaars mogen weer heerlijk struinen over de boerenlandpaden door het Land van Wijk en Wouden. Nieuw dit jaar is de route door ‘t Vogelhoff in de Oostvlietpolder.

De boerenlandpaden van het Land van Wijk en Wouden zijn een bijzondere serie van wandelroutes. Met overstapjes en klaphekjes krijgt de wandelaar gelegenheid om tussen het vee door over het land van de boer te wandelen. Midden in de polder, binnen de hekken, voelt, ruikt en kijkt het toch weer heel anders dan op verharde wegen. Ontdek insecten en amfibieën in de sloot, geniet van de bloemen langs de kant, ervaar de weidevogels van dichtbij, en vermijd waar nodig de koeienvlaaien.

‘t Vogelhoffroute als nieuwkomer
Het Land van Wijk en Wouden ligt ingesloten tussen de gemeenten Leiden, Leidschendam-Voorburg, Zoetermeer en Alphen aan den Rijn. Wandelaars kunnen kiezen uit een van de negen boerenlandpaden in dit gebied. De routes variëren tussen 4,7 tot 15,5 kilometer en zijn bewegwijzerd met routebordjes, per route een eigen kleur. Nieuw is het Rondje ‘t Vogelhoff van 2,5 kilometer door de Oostvlietpolder. Onderweg stuiten wandelaars op een vogelkijkscherm, hoogstamfruitbomen en een bijenstal. Deze route sluit aan op de Balkengatroute, die langs en door Zoeterwoude-Dorp loopt. Vanwege een aantal laatbroedende weidevogels moeten wandelaars nog even geduld hebben: de nieuwe ‘t Vogelhoffroute gaat per 1 juli a.s. open.

De boeren beheren
Bijzonder aan de boerenlandpaden is dat ze recht door het boerenland lopen. De paden worden onderhouden en beheerd door de agrarische natuurvereniging VANL Wijk & Wouden en boeren uit het gebied zelf. Voor het onderhoud, informatievoorziening en het geven van recht van overpad ontvangen de beheerders en boeren een kleine jaarlijkse vergoeding van regio Holland Rijnland, Provincie Zuid-Holland en Landschapsfonds Alphen aan den Rijn.

Meer informatie
De routes van de boerenlandpaden zijn opgenomen in een nieuwe folder, die vanaf 1 juli a.s. verkrijgbaar is bij de verschillende gemeenten in het Land van Wijk en Wouden. Bij ieder startpunt van de boerenlandpaden staat een paneel met informatie over het wandelpad. Meer informatie is ook te vinden op www.landvanwijkenwouden.nl.

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top