Skip to content

Sterke toename verkoop woningen

15 juli 20142 minute read

Wassenaar – T.o.v. een jaar geleden hebben er in Den Haag 39,9% meer verkooptransacties plaatsgevonden. Het afgelopen kwartaal kende het hoogste aantal verkopen sinds het begin van de crisis in het najaar van 2008. Het herstel van het aantal transacties wordt veroorzaakt door het toegenomen consumentenvertrouwen, de betere economische vooruitzichten, de lage rente, het interessante prijsniveau en de stijgende huurprijzen. Bij circa 25% van de woningtransacties in Haaglanden schakelt de consument een eigen NVM-aankoopmakelaar in.

Hoewel de vraagprijzen nog steeds dalen, zijn de gerealiseerde koopsommen aan het stijgen. De reden dat een woning niet verkoopt, is vaak dat de vraagprijs te hoog is. Realistisch prijzen blijft belangrijk. De verkooptijd is fors naar beneden gegaan en het aanbod stabiliseert.

De startersmarkt groeit waardoor de doorstroom in de woningmarkt verder op gang komt, jonge mensen zijn de ‘aanjagers’ van de woningmarkt. Bij 5% van de transacties maken starters in Nederland gebruik van de starterslening.

Het aantal verkochte nieuwbouwwoningen is in het 1e half jaar van 2014 verdubbeld!

Als banken meer maatwerk leveren in de financierbaarheid van de restschulden, komt de doorstroming nog beter gang. Het afbouwen van de NHG en het verder inperken van de leencapaciteit, remt de vraag op de woningmarkt.

Vooral stedelijke gebieden profiteren van herstel. De regionale verschillen zijn groot en sommige woningtypen, zoals vrijstaande woningen, zijn op jaarbasis zelfs nog in prijs gedaald.

De NVM-makelaars zijn blij dat zij het heel druk hebben, maar realiseren zich dat de woningverkopen nog altijd fors lager zijn dan voor de crisis.

De cijfers
In het 2e kwartaal 2014 zijn er landelijk 41,4% meer woningen verkocht t.o.v. het 2e kwartaal van 2013. T.o.v. het 1e kwartaal 2014 zijn er 20,1% meer woningen verkocht. Het aantal door NVM-makelaars verkochte woningen in Nederland komt uit op 29.216 en naar schatting 39.000 in de totale markt. De woningprijzen zijn dit kwartaal met 1,7% gestegen t.o.v. het voorgaande kwartaal. De prijsstijging t.o.v. een jaar geleden is in Nederland 3,5%. De verkoopprijs van de gemiddelde woning in Nederland ligt op € 215.000,=. De gemiddelde verkooptijd in Nederland is 135 dagen en was een jaar geleden 176 dagen.

Wassenaar
72 Transacties in het 2e kwartaal 2014 versus 38 transacties in het 1e kwartaal 2014.
Gemiddelde verkooptijd 152 dagen versus 263 dagen in het 1e kwartaal 2014.
Gemiddelde transactieprijs € 581.000,= versus € 501.000,= in het 1e kwartaal 2014.

De verwachting is dat de positieve stemming van de woningmarkt in Haaglanden zich ook in het 3e kwartaal zal voortzetten.

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
In De Spotlight: Asielkat Ziva
Back To Top