Skip to content

Criminaliteitscijfers eerste helft 2014 gepubliceerd

17 juli 20143 minute read

Wassenaar – Regio Den Haag – De criminaliteitscijfers van de eerste zes maanden van 2014 laten op het gebied van de zogeheten High Impact Crime (overvallen, straatroven en woninginbraken) een sterke daling zien voor de Haagse regio. Dit blijkt uit de vandaag gepubliceerde cijfers op de site Hoeveiligismijnwijk.nl. Deze site registreert de aangiftecijfers van elf misdrijven en vormen van overlast van de gemeenten Den Haag, Delft, Leidschendam-Voorburg, Midden Delfland, Westland, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Wassenaar en Zoetermeer.

Overvallen
Het totale aantal overvallen in de eerste zes maanden van 2014 daalde met 16% van 49 naar 41. In acht van de negen gemeenten daalde het aantal overvallen of bleef het aantal gelijk ten opzicht van dezelfde periode in 2013. In Zoetermeer steeg het aantal overvallen licht, van 5 naar 7.

Straatroven
Ook het totale aantal straatroven daalde fors, met 20% van 340 naar 272. De grootste daling van het aantal straatroven vond plaats in de gemeente Leidschendam-Voorburg, waar het aantal straatroven daalde van 9 naar 1, een afname van maar liefst 89%. Ook Pijnacker-Nootdorp (-83%), Westland (-83%), Zoetermeer (-40%), Den Haag (-13%) en Rijswijk (-8%) kende forse dalingen. In Wassenaar vond net als vorig jaar geen enkele straatroof plaats. In Delft was er sprake van een toename van 13 naar 17 straatroven (+31%).

Woninginbraken
Net als vorige jaar zet de daling van het aantal woninginbraken in de regio door, met 16% van 3.176 naar 2.694. De grootste dalers zijn de gemeenten Pijnacker-Nootdorp, Wassenaar en Leidschendam-Voorburg, met dalingen van respectievelijk 44%, 39% en 30%. Ook in de overige gemeenten daalde het aantal woninginbraken. Alleen Delft kende een stijging van 232 naar 310 woninginbraken (+34%).

Daling zet door
In de eerste helft van 2013 was er ook al sprake van een daling ten opzichte van de eerste helft van 2012. Het aantal overvallen daalde toen met 24%, het aantal straatroven met 27% en het aantal woninginbraken met 4%.

Meer cijfers
De volledige criminaliteitscijfers over de eerste zes maanden zijn te vinden op www.hoeveiligismijnwijk.nl. Op de site is het aantal incidenten tot op wijkniveau te bekijken.

Getuige van een overval, straatroof of woninginbraak? Bel 112!
Het opsporen van daders van misdrijven blijkt in de praktijk in sterke mate afhankelijk van heterdaad aanhoudingen, voornamelijk op initiatief van burgers. Gemiddeld is zestig procent van alle aanhoudingen te danken aan tips van getuigen. Negen van de tien Nederlanders kent het nummer 112, maar velen weten nog niet dat dit nummer ook is om te bellen als iemand bijvoorbeeld getuige is van een inbraak. De politie roept dan ook op om in die gevallen waarin sprake is van een heterdaadsituatie direct de politie te bellen via 112.

Tags

PolitieWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top